söndag 26 maj 2024

Antivåldsveckan kommer till Botkyrka

Läs också
Anti-våldsveckan kommer till Botkyrka. Foto: Tiziana Solis Sepulveda.

Organisationen Unizon har tidigare medverkat under flera event med fokus på bland annat våldsförebyggande arbete av olika slag. I samarbete med organisationen MÄN tar de initiativet till Hallunda Folkets hus i ett samarbete med Botkyrka kommun.

20–25 november tar bland andra Unizon och MÄN plats i Hallunda, Folkets hus, för att tillsammans med Botkyrka kommun presentera sitt initiativ “Vi mot våldet”. Veckan bjuder bland annat på seminarieträffar, föreläsningar, filmvisningar och aktiviteter i syfte att inspirera och lyfta det förebyggande arbetet mot våld av olika slag. I programmet finns rubriker som våld mot barn och unga, våld i nära relationer, lokalområdets stöd samt mäns våld mot kvinnor.

För att få en bredare syn på arrangemangets räckvidd i lokalområdet har Nytt i Flempan varit i Botkyrka kommun för att höra folkets åsikter om initiativet. Med tanke på att ämnet våld kan vara känsligt var det många som inte ville delta i en kortare intervju om anti-våldsveckan. Två av de tre personer som godkänt sin medverkan har tydligt bett om att få vara anonyma och alla har gått med på publicering så länge det inte tas några bilder på dem. Ingen kände till eventet men alla hade samma inställning till projektet; det var någonting positivt.

– Antivåldsveckan är ett jättebra initiativ, men folk pratar inte om det. Man vågar inte, säger en av intervjupersonerna.

Caroline Diaz är socionomstudent på Södertörns högskola och berättar att hon är extra intresserad av ämnen som dessa och uttryckte att det var “skumt” att hon missat detta. I frågan om varför hon tror att det blivit så svarar hon följande:

– Jag vet inte, det känns som att såna här grejer inte lyfts lika mycket som andra saker. Även fast det är jätteaktuellt nu med hela våldsvågen och allt. Jag ska absolut kolla upp det här.

Eftersom alla intervjupersoner var omedvetna om eventet ställdes frågan om de skulle gå efter att de blivit upplysta om det. Två av svaren var tveksamma och besvarades med ett “kanske”. En annan person som valt att vara anonym svarar:

– Oavsett fast jag hade velat så hade det inte gått. Jag har inte tid för det.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami