lördag 25 maj 2024

Äntligen dags för Segeltorps konstrunda

Läs också
Fotograf: William Karlsson

16 olika konstnärer från Segeltorp kommer ställa ut i sina ateljéer eller trädgårdar sista helgen i maj. 22-åriga Julia Snees är en av dessa . – Konst betyder allt för mig och jag har målat så länge jag kan minnas.

För första gången någonsin drar konstrundan i Segeltorp igång. Under tillställningen kommer besökare få ta del av mängder av olika konstarter och uttryckssätt. Evenemanget var planerat att starta redan 2020 men var tvunget att läggas på is i två år på grund av pandemin, berättar Siv Wejdemar, grundare och ordförande av projektet. 

Segeltorps kulturförening kommer att hjälpa till under rundan genom att hålla sin egna lokal Magasinet öppet där alla konstnärer kommer ha ett utvalt konstverk utställt. 

– Det har varit lite trögt med respons men detta beror nog främst på att det är första gången en konstrunda har satts ihop i området det är inte jättevanligt i Huddinge, säger Siv Wejdemar.

Julias unika målarteknik

En av de konstnärer i Segeltorp som ska ställa ut är Julia Snees. När jag besöker Julias ateljé är den full med olika tavlor redo att ställas ut. Det är i ateljén de flesta tavlorna kommer till men det blir också en del målande uppe i Dalarna vid Julias Snees landställe. På grund av sin funktionsnedsättning använder hon sig av en annorlunda stil i sin konst i jämförelse med de klassiska stilarna. 

– Konst betyder allt för mig och jag har målat så länge jag kan minnas, säger Julia Snees. 

Fotograf: William Karlsson

När Julias Snees målar använder hon sig av olika sorters verktyg. Ett av dessa är en fixeringhandske som gör att hon kan greppa bättre tag i penseln. Roller är en annan sak hon använder sig av när hon målar. Julia Snees har mängder av knep för att kunna uttrycka sin konst på det sätt hon vill. För att göra speciella mönster brukar hon använda sig av en stekspade. 

– När jag målar gör jag det mer abstrakt. Jag har inga speciella motiv eller inspirationer utan målar mer med känslan för stunden. 

Konstrundan i Segeltorp är inte första gången hon ställer ut, tidigare har hon även ställt ut vid sitt landställe.  

– Det är väldigt kul att det kommer en konstrunda hit till Segeltorp. Min mamma ska också ställa ut under rundan genom att ställa ut olika textilkonstverk. 

Konstrundan går av stapeln den 28 maj i Segeltorp.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami