torsdag 30 maj 2024

Aprilvädret 2022 – det värsta på 2000-talet

Läs också
Rekordmycket nederbörd i Huddinge och Botkyrka under april. Foto: Lukas Abrahamsson.

Årets första vecka i april har kantats av både snöfall och kyla. Mängden nederbörd som fallit är ett rekord under 2000-talet, och snittemperaturen låg på en minusgrad. 

Aprilväder är ett begrepp som används ofta i Sverige när vi kommer till den här perioden på året. Ena veckan kan det vara strålande solsken och femton plusgrader och sedan kan det slå om till snöfall och minusgrader nästa vecka. Och just begreppet aprilväder är verkligen något som stämmer överens med årets första aprilvecka.

Först ett rekordsoligt mars där det var riktig vårvärme och till och med möjligt att gå omkring i shorts och t-shirt utan att frysa. Veckan efter var det raka motsatsen. Timmeslånga snöfall, isande vindar och minusgrader och det vara bara att sätta på sig vinterjackan och plocka fram snöskyffeln igen.

”Orsaken är ovanligt kyliga luftmassor”

Under den första veckan i april uppmättes en snittemperatur på en minusgrad i Huddinge och Botkyrka. Samtidigt så var mängden nederbörd 25 millimeter i kommunerna. Orsaken till detta är tydlig.

– Orsaken är helt enkelt att vi har berörts av ovanligt kyliga luftmassor just i år, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Just snittemperaturen på en minusgrad är däremot inte det lägsta som uppmätts under 2000-talet.

https://datawrapper.dwcdn.net/yHGG7/5/

– Under 2013 var det ännu kallare än i år. Då låg snittemperaturen på 2,2 minusgrader. Det är dessutom det enda året som är jämförbart med temperaturen i år, under 2000-talet, säger Sverker Hellström. 

Mängden nederbörd som fallit är däremot det överlägset mesta som uppmätts under 2000-talet. 25 millimeter att jämföra med det år som är tvåa på listan, år 2016, då nederbördsmängden var 10,7 millimeter.

https://datawrapper.dwcdn.net/codrc/5/

Blir varmare den kommande veckan

Kollar man hur det ser ut framöver i april så går det att se att vädret kommer bli bättre den närmaste veckan. Det kommer bli tvåsiffrigt i plusgrader och solen är dessutom tillbaka. Däremot är det väldigt svårt att se hur det kommer se ut resterande delen av april. –      Det är omöjligt att sia just nu om hur vädret kommer se ut i slutet av april, avslutar Sverker Hellström.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami