söndag 6 oktober 2024

Arbetslösheten fortsätter att minska i Botkyrka

Läs också

Arbetslösheten i Botkyrka fortsätter att minska för sjuttonde månaden i rad. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har den totala arbetslösheten i Botkyrka sjunkit med 1,5 procent sedan maj 2021, och det finns ett stort engagemang för att fortsätta den nedåtgående trenden.

Sedan maj 2021 så har arbetslösheten minskat med 1,5 procent. Foto: Press.

BOTKYRKA. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen är 11,3 procent av Botkyrkas invånare arbetslösa och inskrivna som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Motsvarande siffra för hela Stockholms län är 6,4 procent. Trots att den totala arbetslösheten i Botkyrka fortfarande är förhållandevis hög har arbetslösheten sjunkit stadigt de senaste 17 månaderna. Sedan maj 2021 har den totala arbetslösheten i Botkyrka gått från 12,8 till 11,3 procent.

Arbetslösheten bland utrikesfödda och ungdomar minskar

I oktober i år var arbetslösheten bland utrikes födda 16,2 procent i Botkyrka, vilket är en minskning på 1,3 procentenheter jämfört med samma månad ifjol. Även ungdomsarbetslösheten har sjunkit under samma period. I maj 2021 var 11,4 procent av kommunens ungdomar arbetslösa och inskrivna som arbetssökande hos arbetsförmedlingen, i oktober 2022 var motsvarande siffra 9,4%. 

Det finns hopp

Det finns ett stort engagemang för att fortsätta att minska arbetslösheten i Botkyrka. Nytt i Flempan var i torsdags på plats på rekryteringsmässan Schyst Framtid i Hallunda Folkets Hus. På mässan närvarade rekryterare, arbetsgivare, arbetsmarknadscoacher och föreläsare från Botkyrka. Där fick besökarna även möjlighet att få hjälp med att skriva ett CV. Nytt i Flempan pratade bland annat med Sandra Halef, rekryterare på Randstad, som med sin närvaro vill inspirera och ge hopp till framförallt unga att söka jobb.

– Det känns viktigt att vara just här i Hallunda centrum för det finns så många ungdomar som tänker att de inte förtjänar ett jobb eller har något i det förflutna som gör att de inte vågar. Därför känns det viktigt att komma hit och prata med dem och förklara att alla jobb inte har så höga anställningskrav som man kanske tror att dem har, säger Sandra Halef.

Lennart Karpe, Sandi Danial, Isabell Stridh och Camilla Fredriksson. Foto: Jonny Fransson.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami