lördag 25 maj 2024

Årets företagare vill bidra till ett friskare liv för Huddingeborna

Läs också
Christina Sundkvist
Christina Sundkvist Foto: Privat

Christina Sundkvist har jobbat länge med befolkningshälsa och årets vinnare borde egentligen fått priset tidigare. Olle Forsberg, ordförande på Företagarna, var en av dem som utsåg Sundkvist till vinnare. 

– Hon hade kunnat bli årets företagare för länge sedan om man bara hade fått tag på henne, skrattar han.

Parallellt medan läkarmottagningen Glömstapoolen etablerades 2002 arbetade Sundkvist som distriktssköterska och ambulanssjuksköterska. 2009 blev Glömstapoolen ett aktiebolag och Sundkvist anställde sin första personal. De utför vaccinationer och olika sorters hälsokontroller. 

I många fall vill inte vårdcentralen göra vanliga hälsokontroller och då försvinner det förebyggande arbetet för människors hälsa, menar Sundkvist. Det är en av anledningarna till att Glömstapoolen startades. 

– Det finns inget förebyggande arbete för patienter inom närvården och många hinner bli sjuka. Så kan jag rädda några liv med hjälp av förebyggande kontroller, då gör jag det. Ibland kan simpla saker rädda liv. 

Olle Forsberg berättar att den drivkraft som Sundkvist har var den huvudsakliga anledningen till att hon utsågs till vinnare. 

– Hon är en multientreprenör som konstant tänker nytt. Sundkvists idéer av nya småföretag skapar fler arbetstillfällen, säger Forsberg. 

Inom Glömstapoolen har Sundkvist hållit egna HLR-kurser till företag. Därefter kom idéen att köpa en ambulans som fick agera rullande vaccincentral. Utöver detta har hon köpt en gård på Gotland och startat vandrarhem och café. Den är ett resultat av att hon alltid är på gång med nya projekt, menar Forsberg. 

Glömstapoolen har länge varit uppskattade i Huddinge och det tror Sundkvist är en av anledningarna till att hon vann årets företagare. För Glömstapoolen är det viktigt att man sätter individen i fokus vilket illustrerar respekt för kunderna. Mottagningen har aldrig gett upp trots att pandemin bland annat gjorde att personal fick lämna, berättar Sundkvist. Mottagningen specialiserar sig på alla sorters vaccin och en viktig del är att personalen är välutbildad, säger Sundkvist. 

– Vi har många pensionärer som kommer till oss i Huddinge och många säger att de ser att vi arbetar för individen. Även människor från andra sidan Stockholm kommer med sina barn för vaccinationer. Vi är en familjär mottagning och tar hand om människor för att vi är bra på det vi gör.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami