onsdag 29 maj 2024

Snart avslöjas vinnaren av Huddinge kommuns byggnadspris

Läs också
Foto: Fanny Cassel / Holger Ellgaard

Huddinge kommun är ständigt växande – något som varje år uppmärksammas genom att dela ut ett byggnadspris. Priset, en plakett designad av Håkan Bull, delas ut till en byggnad eller anläggning som sticker ut lite extra.

KULTUR. För sjätte året i rad ska Huddinge kommun dela ut sitt byggnadspris. Bland de nominerade i år finns både äldreboenden, flerfamiljshus och skolor. Omröstningen pågick fram till den 2 oktober och det vinnande bidraget presenteras i slutet av november.  

Varför behövs då ett byggnadspris? Enligt Huddinge kommuns hemsida vill man uppmärksamma att det byggs mycket i Huddinge och vad det är som byggs. Kommunen vill också lyfta god hållbarhet och byggnaders och platsers estetik.  

För att få delta i tävlingen måste byggnaden färdigställts under de senaste 48 månaderna.Nominerade byggnader kan till exempel ha en unik design och vara en plats som många använder – exempelvis skolor eller sjukhus. 

Så vad vinner man? Priset är en plakett formgiven av Håkan Bull. 

– När man hade beslutat om byggnadspriset så utlös man en tävling om vem som skulle få göra plaketten. Jag har arbetat med offentlig konst i Huddinge så jag tänkte att det där kunde vara trevligt.  

Han berättar om hur han vill arbeta med mjukt mot hårt när det kom till formgivningen. Samtidigt ville han välja ett material för projektet som han misstänkte att få andra tävlande konstnärer skulle arbeta i, nämligen rostfritt stål.  

Som svar på frågan varför han tycker att byggnadspriset behövs svarar han att han tror att priset vill uppmärksamma den konstnärliga dimensionen där arkitekturen lyfts av måleriet och skulpturen. 

– Arkitekturen har i historien setts som den främsta konstarten och det var måleriets och skulpturens uppgift att lyfta denna.  

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami