lördag 25 maj 2024

Återvinning på fyra hjul

Läs också
Maria Larsson, projektledare för turerna. Foto: Kerstin de Frumerie

Vid årsskiftet 2023 blev Huddingeborna av med återvinningscentralen i Flemingsberg till följd av tvärförbindelsen i Södertörn. I samband med omställningen blev det aktuellt för företaget SRV återvinning, med ansvar över Huddinge kommuns avfallshantering, att komma med en alternativ lösning. Svaret blev mobil återvinning. 

Trädgårdsrundan och Återvinningsturen ingår i ett av SRV:s återvinningsprojekt. De åker runt i bostadsområden i Huddinge och Botkyrka och gör det möjligt för besökarna att återvinna trädgårdsavfall, grovavfall mer fastighetsnära. 

– Vi ville skapa en mer tillgänglig och effektiv avfallshantering. Speciellt för invånarna i Flemingsberg, eftersom de blev av med sin återvinningscentral. Självklart ska det inte ersätta de fasta, men vi resonerar så att det är ett bra komplement, säger Maria Larsson, projektledare för arbetet med turerna. 

Minskar koldioxidavtrycken

Bilarna som används är konstruerade för att vara effektiva för besökare. Maria Larsson var själv med och designade dem och ett av deras mål är att mobiliteten ska minska andelen personbilar som åker till de fasta centralerna. 

– Vi strävar efter att hålla ned våra koldioxidavtryck genom att driva bilarna på förnybar energi. Just nu drivs de på gas eller HVO.

SRV återvinning sköter avfallshanteringen för 5 kommuner (Haninge, Nynäshamn, Salem, Huddinge, Botkyrka). Foto: Kerstin de Frumerie

Maria Larsson berättar att reaktionerna har varit övervägande positiva, men att det finns utvecklingspotential. Bland annat uppger invånarna att det funnits bristande information. På deras hemsida SRV återvinning skriver de mer om sina turer. 

– De allra flesta har varit positiva. Som svar på kritiken kan jag säga att vi arbetar med kommunen och jobbar för att kunna öka vår informationsspridning genom våra och kommunens kanaler.

Foto: Kerstin de Frumerie

En vision för hållbarhet och återbruk

För Maria Larsson är detta mer än bara avfallshantering, hon brinner för att minska matsvinnet och uppmuntra till återbruk. Hon menar att det är genom att lära ut hur människor kan minska sitt klimatavtryck som de kan göra en verklig skillnad. 

– Jag har även engagerat mig i vår återbruksvagn som fungerar som en mindre secondhandbutik där människor kan lämna saker som får ett nytt hem. På Huddingedagen kommer vi stå där och uppmuntra besökarna till att återbruka mer. Syftet med pop-upen är att uppmärksamma att avfallshantering inte behöver vara tråkigt.

I dag finns trädgårdsrundan och återvinningsturen i Huddinge och Botkyrka, men de planerar att utöka till flera kommuner framöver.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami