lördag 25 maj 2024

Återvinningen läggs ned utan att ersättas – besökare besvikna

Läs också
Besökarna Mathilde och Christian på återvinningscentralen i Flemingsberg. Foto: Hedda Johansson

FLEMINGSBERG. Beskedet om att återvinningscentralen i Flemingsberg ska stänga har gjort flera besökare besvikna. – Det är en mycket bra soptipp, sa Mathilde och Christian som besöker återvinningen varje vecka.

I början av oktober meddelade företaget SRV Återvinning att de stänger soptippen i Flemingsberg vid årsskiftet eftersom den nya motorvägen Tvärförbindelse Södertörn ska byggas i området. Något som gjort flera besökare besvikna.

Mathilde och Christian håller på att renovera sitt hus och besöker återvinningen varje vecka. De tycker att soptippen är mycket bra.

– Det är tydligt skyltat och stora ytor. Vi kommer att sakna den, säger Mathilde.

Klagomål om nedläggningen har även kommit in till kommunen och besökare ifrågasätter varför den inte ersätts av en ny.

Anders Lönroth. Foto: Hedda Johansson

Anders Lönroth (MP) sitter i kommunfullmäktige och är en del av det nya “Mittenstyret” i Huddinge. Han säger att kommunen har begränsade möjligheter att påverka planeringen av en ny soptipp, eftersom de endast är delägare i företaget SRV Återvinning som äger soptippen. I så fall skulle det krävas en närmare dialog med företaget för att komma fram till en lösning.

Däremot finns det andra saker kommunen kan göra för att underlätta för invånare i Flemingsberg att leva mer hållbart, menar han.

– Vi måste slänga mindre och bli bättre på att återanvända det vi redan har. Där kan kommunen ta initiativ till lösningar som uppmuntrar till detta, exempelvis uthyrning av sportutrustning, säger Anders Lönroth

SRV Återvinning har under hösten testat att ställa ut mobila containrar som delvis ska täcka upp för de behov som uppstår när återvinningen läggs ned. I ett mail konstaterar företaget att de ännu inte har utvärderat projektet.

Det finns inte heller några långsiktiga planer på att bygga en ny återvinningscentral i Flemingsberg från företagets sida. I stället uppmanar man konsumenter till att förbruka mindre på sikt, exempelvis genom att köpa mindre och återanvända mer.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami