lördag 18 maj 2024

“Att jobba som bibliotekarie är inte lätt och lugnt som alla tror” 

Läs också

Maria Hermanssons liv har varit fullt av upplevelser och erfarenheter. Hon berättar om sitt liv som bibliotekarie på Södertörns högskola och dess svårigheter som följer. 

Maria Hermansson har jobbat i olika yrken, men att vara bibliotekarie är det hon trivs bäst med. Foto: Shahad Al-Darraji

En stor del av Maria Hermanssons arbetsliv är att vara bibliotekarie, men de bibliotek hon jobbat på har inte alltid varit vanliga bibliotek. Hon har bland annat arbetat på sjukhusbibliotek, folkbibliotek och specialbibliotek. Ett specialbibliotek har böcker för ett specifikt ämne eller område, förklarar Maria. 

Från början var dock inte tanken att jobba som bibliotekarie.

Maria var från början intresserad av att bli journalist. Hon studerade naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Hennes val av program påverkades delvis av hennes föräldrar som rekommenderade programmet för att det skulle ge henne mer valmöjligheter. Maria berättar att på grund av svårighetsgraden på programmet räckte inte hennes poäng till att bli behörig till journalistprogrammet.  

Jag har jobbat länge här på Södertörns högskola och trivs bra med studenterna, lärarna och forskarna. Det är väldigt trevligt och alla är trevliga. 

Arbetslivet och privatlivet 

Maria har även arbetat på ett flertal nischade bibliotek under sitt arbetsliv. Foto: Shahad Al-Darraji

Sedan 2005 har Maria jobbat på Södertörns högskolebibliotek. Hennes uppgifter är inte enbart att stå vid infodisken och hjälpa besökare. Hon håller även kursundervisningar för studenter med hjälp av kursansvarig lärare. Maria förklarar att det är svårt med att hålla undervisning i olika kurser för att anpassa upplägget efter varje ämne. Hon berättar att hjälpen och samarbetet med lärarna underlättar arbetet. 

Mitt jobb är väldigt stressigt och det är alltid fullt upp. Så det är skönt att komma hem och slappna av efter jobbet. 

Att jobba som bibliotekarier är inte lätt och lugnt som alla tror, hävdar Maria. Det är mycket jobb och uppgifter speciellt i ett högskolebibliotek. Det är allt från att hjälpa forskare hitta databaser de kan använda till sin forskning till att hjälpa studenter med deras uppsatser. Därför tycker Maria om att spendera tid med sin familj, vänner och ta promenader. Hon tycker även om att bygga om sitt trähus och att segla. Ett nytt intresse som Marias sambo har introducerat är discgolf. 

Till framtida blivande bibliotekarier, ett tips från mig är läsfrämjande och att satsa på det digitala om ni ska arbeta på folkbibliotek. Att vara social och arbeta med människor är en viktig del av jobbet, säger Maria

Maria Hermansson
Ålder:
59
Ort: Södertälje 
Jobb: Bibliotekarie på Södertörns Högskola 
Tidigare jobb: Bibliotekarie på andra ställen, bageri, hotell, post, reseledare.
Intressen: Träna och läsa skönlitteratur.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami