söndag 13 oktober 2024

Awa och Simon finns där andra vuxna saknas

Läs också
Awa Njie och Simon Gustafsson är en del av Huddinge kommuns Förebyggarteam. “Vi älskar Flemingsberg”, säger Awa Njie. Foto: Synne Moen Sollien

Förebyggarteamet i Huddinge gör stor skillnad för barn och unga i kommunen. Awe Njie och Simon Gustafsson berättar om vikten av trygghet och kontinuitet för barnen, och om den positiva utvecklingen i Flemingsberg. 

– Vi är här för att stanna, säger Simon Gustafsson.

Under tisdagskvällen sitter socionomerna Awa Njie, 34 år, från Haninge, och Simon Gustafsson, 31 år, från Sundbyberg, inne på Flemingsbergs fritidsgård. Här hittar man dem från måndag till fredagskvällen, även i skolor, på fotbollsplaner, parkeringsplatser och runt om i centrum. På platser där vuxna ofta inte finns.

De båda är fältsekreterare i det som kallas Förebyggarteamet som är en del av Huddinge kommuns socialtjänst. Fältsekreterarna är ett team på åtta personer som är i Flemingsberg, Visättra, Vårby, Skogås och i centrala Huddinge. 

– Vi kan ge individuellt stöd till själva ungdomen, men även till föräldrarna i vårt program som heter ABC-tonår. Vi har också olika aktiviteter för ungdomarna, men först och främst är vi här för dem som behöver någon att prata med, säger Awa Njie.

Deras arbetsuppgifter är många, men framförallt går det ut på att möta unga från 10 till 20 år ute i olika områden i Huddinge. De har skollektioner, som till exempel machofabriken, ett våldspreventivt program, lektioner om nätetik och samtal om normer och förväntningar. De har även orossamtal för föräldrar vars barn begått sitt första brott. 

–  Det viktigaste är att visa att vi är här och att vi inte bara kommer och går, men att vi är här för att stanna. Vissa tar det lång tid att för att komma nära, för andra tar det kortare tid, säger Simon Gustafsson.

Foto: Synne Moen Sollien

Positiv förändring i Flemingsberg

Både Awa Njie och Simon Gustafsson började som fältsekreterare 2021, då det precis skett ett par skjutningar i området. Sedan dess har stora förbättringar skett och de är glada för den positiva vändningen. 

– Det var nästan spöklikt när vi började, alla var väldigt rädda. Nu känner jag att det har vänt helt. Det är alltid barn ute som spelar fotboll och som kommer hit till fritidsgården, säger Simon Gustafsson.

– Vi älskar Flemingsberg. Vissa av barnen har vi känt i tre år, så det är kul att se att barnen utvecklas och bli äldre. De accepterar oss och är trygga med oss och har förtroende för oss. Det är det som är vinsten med att vara kvar länge, säger Awa Njie medan barnen går förbi och vinkar till dem båda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami