Det är inte lätt att stå på huvudet på en lina, men efter några terminer kan man lära sig. Under veckan var det terminsslut på Cirkus Cirkörs kurser och Nytt i Flempan var på plats när lindansarna visade upp sina konster.
– Nu blir det lite riggningskaos, skämtar Ronja Breuk, en av ledarna för kursen Lines and Wires som hade säsongsavslutning under veckan i Cirkus Cirkörs lokaler i Alby.
Tillsammans med kollegan Carlotta Risitano och de deltagare som redan droppat in skyndar hon runt med olika typer av lindansutrustning i de två stora hallarna. Snart är skyddsmadrasser utlagda och fem linor i olika höjder uppspända.
Kursen Lines and Wires startade för tre år sedan och ges varje termin. Många deltagare har gått flera terminer och här är alla välkomna oavsett förkunskaper. Tioåriga Frank Örnmark är kursens yngsta deltagare och han är inne på sin andra termin. Han säger att de flesta av hans klasskamrater gillar fotboll men att han själv tycker det är roligare att gå på lina.
– Jag gillar när man står där högt upp, det är pirrigt men på ett bra sätt. Man ska fokusera på linan med ögonen, då blir det lättare att hålla balansen, säger han.
Franks pappa, Bartek Tatkowski, berättar att de fick reda på kursen genom en bekant som gjorde ett filmjobb för Cirkus Cirkör.
– Jag har för mig att vi gick på Öppet Hus och att Frank fastnade för att gå på lina, berättar han. Sedan drar han upp mobilen för att filma sonen som tar sig över linan två meter över marken med en balansstång i händerna.
Nu strömmar soft soulmusik ut i högtalarna och gruppen rör sig fram och tillbaka i lokalerna lite som de vill. Eftersom det är kursavslutning är lektionsupplägget lite mer löst än det brukar vara. Ledaren Carlotta Risitano berättar att deltagarna vanligtvis får ett ”uppdrag” som man ska visa upp i slutet av varje lektion. Ledarna går bredvid och stöttar de som provar på något nytt. Till tonerna av ”Son of a preacherman” får till Nytt i Flempans reporter prova att gå på en av metallinorna, med extra stöd från Carlotta Risitano.
En av deltagarna som varit med från start är Cecilia Norell. Det märks också i hur hon för sig på linan. I slutet av lektionen står hon till och med upp och ner på den så kallades ”slackline”, den platta linan. Hon berättar hur hon har en bakgrund inom akrobatik med ett uppehåll på 20 år innan hon hamnade på den här kursen.
– När man blir äldre ska man inte försöka göra en bakåtkullerbytta hur som helst. Det gjorde jag för ett tag sen och det gick inget bra. Att gå på lina däremot är bra för kroppen, jag rekommenderar alla att testa det. Jag märkte att kroppen kom i gång igen efter att hållit på ett tag här, säger hon.