söndag 19 maj 2024

Balettskolan i solidaritet med Ukraina

Läs också
Vackra rosens balettledare Daniella Barazi. Foto: Patrycja Gajewska

I söndags bjöd balettskolan Vackra Rosen på en glädjefylld men känslosam dansföreställning på Tumbascenen. Vanligtvis framför balettskolans elever endast balett men den här våren presenterades även andra danser av barn från Ukraina.

Några minuter innan dansföreställningen sätter igång ber balettskolans ordförande Natalia alla föräldrar lämna lokalen. Hon förklarar att barnen behöver all tid de kan få för att samla sig. En stund efter klockan elva kommer publiken tillbaka och det är dags att börja föreställningen.  

Natalia kliver upp på scen och talar till publik på både ryska och svenska. Anledningen till detta är att några rysktalande barn från Ukraina deltar i föreställningen – bland annat ett syskonpar hiphop-dansare. De har flytt kriget och kom hit för att bygga ett nytt liv. 

Tumbascenen flaggar för Ukraina. Foto: Patrycja Gajewska

– När jag ser mina barn dansa är det svårt att hålla tillbaka tårarna. Det är så mycket lycka och känslor på scen. Föreställningen känns som en saga, en annan värld. I våra hjärtan pågår ett krig och vi tänker på våra vänner och familj som just nu inte kan ta del av det vackra i kultur. Kvällen är en stor present från Natalia och vi är väldigt tacksamma, säger syskonparets mamma. 

Natalia ser dans och andra konstformer som en väg till fred.  Kommande timmarna fylls Tumbascenen med dansare mellan 3-25 år. Den klassiska baletten varvas med hiphop, sång- och instrumentframträdanden. Dansföreställningen avslutas med den glädjefyllda cancan och scenen exploderar i färger samtidigt som publiken klappar med. 

Efter föreställningen träffar Nytt i Flempan Daniella Barazi – balettledare på Vackra Rosen. Hon är 17 år gammal och har dansat sedan hon var tre. Daniella Barazi berättar hur viktig baletten är för henne och hur mycket hon behöver dans för att må bra.  

– Jag använder mig av dans vid ångest. Det är min dos av lycka och hjälper mig att hantera stress. 

Daniella Barazi är stolt över sina elever. Eleverna gör vad de kan för att få sina nya kamrater från Ukraina att känna sig välkomna.  – Barn måste få vara barn och de ska känna sig trygga på vår balettskola. Vi tar upp kriget på ett sätt som de kan förstå och vi vill vara ett bra stöd. Balettskolan Vackra Rosen är som en familj.  

Dansföreställning. Foto: Patrycja Gajewska
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami