lördag 25 maj 2024

Barnens fantasier i ord och bild 

Läs också
Här får barnen uttrycka sig i konst. Foto: Asta Olsson

Vill man veta vad som rör sig i huvudet på dagens 12-åringar och framtidens vuxna kan man just nu bege sig till Vårby bibliotek. Där kan man både se och läsa barnens fantasier som visas på utställningen. 

Det är Vårbyskolan i Huddinge som låtit eleverna i årskurs 6 arbetat med ett skrivprojekt på svensklektionerna under 9 veckors tid.

Eleverna fick börja med att titta på en konstutställning och därefter skapa egna tolkningar och berättelser utifrån sina upplevelser. En bit in i skrivprocessen började de även jobba parallellt med att själva skapa tavlor och konst i bibliotekets konstverkstad. 

– De var så glada och kände sig stolta att äntligen få visa upp något som de hade gjort på en skolmiljö, säger svenskläraren Carla Brieba Paravicini.

Eleverna fick måla fritt med akrylfärg på dukar. Inspirationen och detaljerna i målningarna baserades  utifrån barnens egna texter. De skrev och målade utifrån sin fantasi, kreativitet och skrivlust. Efter 9 veckor var det dags att visa upp vad man åstadkommit för allmänheten i en egen utställning på Vårby Bibliotek. 

– Förväntningarna hos eleverna var olika. Några blev inspirerade till att bli bättre skrivare, att bli upptäckta och bli författare och att få sälja sina romaner. Några blev oroliga att det inte skulle komma någon på utställningen, berättar Carla Brieba Paravicini.

Ingrid Johansson är bibliotekarie på Vårby Biblioteket och berättar att invigningen var en succé. 

– På vernissagen kom alla elever med föräldrar , lärare var här, eleverna fick läsa högt. Det var fullsatt,  berättar Ingrid Johansson . 

Bilderna kommer nu att ställas ut på Vårby Bibliotek med barnkonsten mellan 7 november 2023-6 januari 2024 och har samma öppettider som biblioteket. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami