lördag 25 maj 2024

Barnens Fredagskul gör comeback i Flemingsberg

Läs också
Bild på Cecilia Aasa och Emma Astner
Cecilia Aasa, vänster och Emma Astner, höger. Foto: Alma Rosenqvist

Aktiviteten Fredagskul kommer tillbaka till biblioteket i Flemingsberg. Här får barnen prova på pyssel och kreativt skapande varje fredag tillsammans med bibliotekarien Cecilia Aasa och konstpedagogen Emma Astner. 

Nytt i Flempan var med på ett av tillfällena förra veckan och fick ta del av skapandet som pågick under fredagseftermiddagen i biblioteket. 

Varje vecka är det ett nytt tema och när Nytt i Flempan var på besök höll de på med tryckkonst och målade med vattenfärg. Den typ av tryck de provade på ger resultat som liknar linoleumtryck men på en nivå som passar barn i åldrarna 6-12. Barnen fick använda olika redskap för att rista in mönster, figurer och annat fint i små tavlor som därefter täcktes med färg och trycktes på papper. 

Flera händer som håller i skedar över ett bord med vit duk. På bordet ligger ett rosa papper som skedarna trycks emot.
Foto: Alma Rosenqvist

Vad som väntas under fredagarna kan vara allt möjligt som aktivitetsledare Cecilia Aasa och Emma Astner kommer på. Inspirationen för de olika aktiviteterna kommer från de kunskaper de båda har sedan tidigare, men kan också vara roliga tekniker och pyssel de ser på nätet. 

Cecilia Aasa är bibliotekarie och har ett stort intresse för att engagera barn i skapande. Emma Astner är konstpedagog och tycker att det är mycket roligt att lära barnen om olika sorters konst och sätt att vara kreativa. 

– Vi brukar ha mellan 10 och 20 barn på besök varje vecka, och det är flera som är lite stammisar och återkommer varje vecka, berättar Cecilia Aasa. 


Högt tempo på biblioteket

Barnen är entusiastiska och gör flera tryck var med olika mönster och färger. Tempot är högt och både Emma Astner och Cecilia Aasa har fullt upp med att hjälpa barnen att fylla på färg och pressa trycken på färgglada papper. 

– Det har blivit något av en familjeaktivitet, säger Emma Astner. Ofta hänger föräldrarna gärna med och provar på. 

Under våren pågår ett flertal aktiviteter för barn och unga i Flemingsbergs bibliotek. Fredagskul är en kreativ aktivitet där barnen får prova på olika typer av skapande och kommer att vara öppet på fredagseftermiddagar april ut. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami