söndag 19 maj 2024

Barnens kreativitet lyfts fram: skapar film som visas på bio

Läs också
Selin Fares 8 år och Esila Fares 3 år. Två av barnen som var på konstverkstaden med sin mamma. Foto: Madeleine Ghose

Filmskapande, måleri och modellera. Det är några av sakerna som barnen på konstverkstaden i Vårby bibliotek får testa på i Huddinge kommuns satsning på barns kreativitet. 

På Vårby bibliotek jobbar Jonatan Mårtens, som är en av arrangörerna för konstverkstaden, med barn i åldrarna 6-13 år. Barnen har möjlighet att komma till konstverkstaden efter skolan och bland annat testa olika slags filmtekniker som exempelvis stop-motion. Barnen får använda olika material som modellera, pappersfigurer och leksaker i sina filmer. 

Två barn på konstverkstaden på Vårby bibliotek som jobbar med animation. Foto: Madeleine Ghose

De som dagligen kommer till konstverkstaden går oftast på Vårbyskolan eller skolor runt omkring. 

— Nu när jag börjat jobba som konstpedagog här i Vårby har jag märkt att det behövs en trygg och kreativ plats där barn, ungdomar och föräldrar kan få komma och ta del av konst och kultur på olika sätt. Det känns väldigt viktigt, meningsfullt och kul. 

Lockade barnen med film

Barnen som skapar olika slags filmer har även möjlighet att visa upp dessa på en biograf lite senare i vår. Linda Skjevik är också en av de som organiserar dessa aktiviteter för barnen. Hon lär barnen att bland annat göra film. Hon ville få fler barn att engagera sig mer i film och förra året började hon spåna på vad som skulle kunna vara något som får barnen att vilja komma och skapa. 

Ett exempel på barnens lerfigurer till en animationsfilm. Foto: Madeleine Ghose

— Jag behövde en morot för att locka barn till biblioteket för att vilja komma till min filmkurs. Jag fick en idé att man skulle kunna visa barnens filmer på biograf. Så jag kontaktade biografen i Skärholmen för att se om de var villiga att visa barnens filmer där på någon slags filmfestival, de sa ja efter att jag visade några exempel på filmer från barnen. Jag började fånga barnens intresse med att de skulle kunna få visa sina filmer på en biograf och då började det komma fler och fler. 

Jonatan Mårtens, en av arrangörerna i konstverkstaden visar en av barnens filmer. Foto: Madeleine Ghose

Förra året var det premiär för filmfestivalen och den kommer även att ta plats i år med. Den 26 maj kommer det att vara en filmfestival på stadsteatern Skärisbiografen. Kulturskolornas filmelever från både den öppna kulturskola från Huddinge och Stockholm men även vanliga kulturskolors kurser.

Konstverkstaden är öppen tisdag till lördag varje vecka, löpande fram till juni och alla barn i skolåldern, föräldrar och syskon är välkomna. 

En alla hjärtans dag film som barnen gjort. Foto: Madeleine Ghose

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami