söndag 26 maj 2024

Barnens poesi lyser upp gatorna i Skogås

Läs också
Kari Söderberg Ramsten på morgonpromenad i Skogås. Foto: Asta Olsson

Ljus sprids i vintermörkret när färgstarka skyltar med kraftfulla ord pryder bostadsområdet i Skogås. Längs vägen möts du av ljuslådor som sitter uppe på lyktstolpar och visar ungdomars kreativitet. På skyltarna visas ungdomarnas tankar om liv, relationer och framtiden. 

Fastighetsförvaltningen Huges bidrag till Huddinge kommuns demokratidagar är poesipromenaden, ett projekt där ungdomar får en plats att bli hörda. Tillsammans med ljuskonstnären Erik Olsson och två poeter har ungdomarna jobbat med olika tekniker för att skriva sina texter som har monterats i ljuslådor och hängts upp på lyktstolpar. 

– Det är ett sätt att boosta området. Man får ljus i vintermörkret och  det kan bidra till att man tar en extra promenad, det är fantastiskt, säger Erik Olsson. 

Erik har jobbat med ljuskonst sedan 1999 och genom åren har han träffat många barn och ungdomar. Han har märkt att det finns mycket energi i dem och det var så den här idén kom upp. Ungdomarna får en arena och ta plats i det offentliga rummet. De blå, gröna, gula och rosa ljuslådorna ger ljus i vintermörkret. 

– När ungdomarna ser sin skylt ser man att dom blir stolta över sina texter, säger Erik Olsson. 

På plats i Skogås möter jag fotgängaren Kari Söderberg Ramsten som är ute på sin morgonpromenad. Hon berättar att hon inte förstod texterna förrän hon läste om projektet. Hon tar upp frågan om pengar kan användas till ungdomar på ett bättre sätt, men säger också att det aldrig är dåligt att uppmärksamma ungdomar. 

– Det lyser upp på kvällarna, vilket är trevligt, säger Kari Söderberg Ramsten. 

Poesipromenaden sitter uppe fram till slutet av mars 2024. 

Var? I Skogås 
Längd? Poesipromenaden börjar vid kyrkan och är ca 1 km lång. 
När? Man kan gå promenaden när man vill. 
Hur länge? Fram till slutet av mars 2024. 
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami