lördag 25 maj 2024

Bastudebatt och hygienutmaningar i svenska simhallar

Läs också
Huddinge simhall. Foto: Mira Giritli Nygren

I hela Sverige pågår en långvarig debatt om användningen av badkläder i bastun. Reglerna varierar i olika simhallar. På Huddinge simhall väljer de att ta bort fokus från badkläder i bastun. De står inför andra utmaningar och regeldiskussioner.

Regler om dusch och hygien är något Huddingehallen jobbar mycket med. Jimmy, anställd i Huddingehallen, som valt att inte dela med sig av efternamn av säkerhetsskäl, menar att det är svårt att få besökare att följa deras riktlinjer gällande hygien. Han förklarar att det finns viktiga saker att tänka på innan man besöker simhallen. 

– Det man bör ha med sig är duschtvål. Det är också viktigt att man duschar naken med tvål innan man går ut och badar och att man inte har underkläder under badbyxorna, säger Jimmy. 

 I bastun finns det inga speciella regler om badkläder. 

– Drömmen är att man tar med sin egen lilla handduk, men det är väldigt sällsynt, det skulle vara de riktigt rutinerade gamla rävarna. Jag ser hellre att man sitter med badbyxorna på, än med bar rumpa på bastulavarna, säger Jimmy. 

Enligt Jimmy så är det vanligare att personer sitter med badkläder än nakna. Men det beror på tiden på dagen. När skolklasser är i bastun sitter de med badkläder. På kvällstid, när det är äldre som besöker simhallen, är det mer frekvent att personer sitter nakna.

– Men det är ovanligt att besökarna sitter på handdukar.


Diskussioner i simhallen

Jimmy menar att simhallen har en del andra problem som inte har med bastun att göra. 

– Det blir mycket andra diskussioner med besökare om skogränsen, om att duscha, bad med barn och ombyte. 

På Jimmys önskelista står det att alla ska få reda på reglerna innan de besöker simhallen – för att undvika extra arbete för de som jobbar där. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami