lördag 25 maj 2024

Beprövad metod används för att rena insjön

Läs också
Ett åtgärdsprogram har tagits fram för att minska övergödningen i Huddinges sjöar. Foto:Amanda Söderblom
Ett åtgärdsprogram har tagits fram för att minska övergödningen i Huddinges sjöar. Foto:Amanda Söderblom

För att minska övergödningen i Huddinges sjöar har ett åtgärdsprogram tagits fram. En metod som kommer att användas är fosforfällning. Den har tidigare gett fina resultat och förhoppningsvis kommer insjön Drevviken inte vara ett undantag. Behandlingen påbörjas redan i sommar men redovisas först 2027. 

I Huddinge råder ingen brist på sjöar. Totalt finns det 22 stycken. Många av dessa tillhör de äldsta sjöarna i Stockholms län, vilket gör att kommunen är väldigt angelägen om att bevara och ta hand om dem. Ett av problemen idag är dock övergödning, som i sin tur leder till  ökad algblomning. En förbättring har skett sedan 70-talet, men än finns det mycket kvar att göra innan sjöarna ska klassas som friska. Därför är en ständig fråga i Huddinge vad som kan göras för att inte riskera övergödning och förorening i kommunens sjöar. Under 2021 infördes ett åtgärdsprogram för bland annat insjön Drevviken.

–  Vi behöver investera mer för att få rena och badvänliga sjöar, förklarar Christian Ottosson (C), som är kommunalråd.

Målen med insatserna är många, men ett är alltså att förhindra övergödning. En bidragande orsak till det är fosfor. En av åtgärderna för att återställa övergödda sjöar är därför så kallad fosforfällning. Det innebär att aluminiumsalt läggs i de djupaste delarna av sjöarna. Då kommer sjöarnas fosfor reagera med saltet och på så sätt bilda en förening som gör att fosforn inte längre kommer att frigöras från botten. En beprövad metod som har varit effektiv på många andra sjöar. Under tidigare år gjordes denna behandling i sjöarna Orlången och Trehörningen.

–  Fosforfällning som metod fungerar bra, menar Anette Olovborn, chef över energi, klimat- och miljöenheten.

Sommaren 2022 och 2023 kommer fosforfällning att ske även i den populära sjön Drevviken, med förhoppningen att nå lika goda resultat som tidigare. År 2027 kommer  resultat att redovisas. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami