torsdag 30 maj 2024

Betydelsefull seniorträff i Vårby

Läs också
Aktivitetsledaren Jenni Zetterström och senioren Milka på måndagens seniorträff i Vårby Bibliotek. Bild: Hanna Kronstedt

En fritidsgård för personer över 65. Så beskriver aktivitetsledaren Jenni Zetterström Vårby seniorträff. Där kan du som är senior fika, samtala, gympa, quizza och mycket mer tillsammans med andra i Vårby bibliotek varje måndag mellan nio och tolv. 

Vårby Seniorträff  befinner sig i ett startskede efter att ha bytt lokal från Vårby kyrka till biblioteket. De senaste träffarna har bestått av fika, promenader och samtal. Fysisk aktivitet och fika kommer att vara stående aktiviteter varje vecka. Utöver det tillkommer ett rullande schema med olika aktiviteter olika veckor, exempelvis quiz i olika former, bingo och konst.

Nystartat sedan mars i Vårbys bibliotek

76-åringen med smeknamnet Milka befinner sig på måndagens seniorträff i Vårby bibliotek. Hennes läkare har rekommenderat henne att gå dit, och hon har varit på flera träffar sedan det startade på nytt i mars. Det kan lätt bli ensamt hemma, när inte hennes barn eller barnbarn är på besök. 

— Jag tycker att det är roligt att prata. Men ibland när jag är hemma kan det gå en hel dag av tystnad. 

Därför är seniorträffar betydelsefulla för Milka. Hon får då komma ut och träffa andra människor. Hon gillar även att röra på sig. Därför kommer gympapassen som så småningom drar igång på seniorträffen att passa henne bra.

Bild på Vårby bibliotek
Aktivitetsledaren Jenni Zetterström och senioren Milka på måndagens seniorträff i Vårby Bibliotek. Bild: Hanna Kronstedt

Vårby seniorträff anordnas av “Förebyggande enheten äldreomsorg”. Anna Bäckman Lauffs, chef för enheten, skriver i ett mail att det är en del av Huddinge kommun som riktar sig till alla över 65 i kommunen. De arbetar bland annat med att erbjuda plattformar i form av öppna och kostnadsfria seniorträffar på olika platser i kommunen.

Jenni Zetterström är utbildad hälsopedagog och är aktivitetsledare på Vårby seniorträff. Hon har arbetat som aktivitetsledare inom äldreomsorgen sedan 2021 och har hållit i flera seniorträffar. Hon berättar hur betydelsefulla dessa träffar kan vara för de äldre. 

Skapar en meningsfull vardag för seniorer

Det är ofta så att samhället “glömmer bort” seniorerna och att det finns mycket livsglädje kvar hos dem. Därför är det viktigt att sätta in seniorerna i ett sammanhang där de får träffa andra och samtala och dela med sig av sina erfarenheter. 

Jenni tycker om sitt jobb och uppskattar att träffa seniorerna och höra deras livshistorier. 

— Något av det bästa med mitt jobb är också att man får känna att man är en del av att skapa en meningsfull vardag för seniorerna. Även att få se deras utveckling under träffarnas gång. Man kan ibland märka en positiv förändring hos vissa efter några träffar, man märker att de är piggare och gladare. 

Är du senior i Huddinge och tycker att Vårby Seniorträff låter intressant? Kom förbi en måndag. 

—  Man kan komma och gå lite som man vill och behöver inte vara med på alla aktiviteter mellan nio och tolv. Det går bra att bara fika om man känner för det, säger Jenni Zetterström.

Läs mer om aktiviteter för seniorer i Huddinge här:

Seniorer uppmuntras dansa sig i balans 

Seniorer spelar boule för hälsa och gemenskap

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami