Drönare har blivit allt vanligare, både i yrkeslivet och för privat bruk. Idag har runt 32 000 människor i Sverige drönarkort. Nytt i Flempan har träffat fotografen Björn Bergman som håller i drönarkurser.
Det var när fotobranschen började få konkurrens från mobiltelefonernas kameror som Björn Bergman fick upp ögonen för drönare.
– Det är en fantastisk snabb drönarutveckling, flygtiden har nästan femdubblats de senaste åren, säger han.
Vi ses vid fältet intill Balingsnäs allé. Här finns det gott om utrymme att flyga 120 meter upp i luften. Flyger du högre, behöver du särskilt tillstånd. Flygningen får heller inte ske på ett sådant sätt som utför skada för luftfartyg, djur, människor eller egendom. Väger drönaren över 250 gram behöver du ett körtillstånd.
– Innan vi börjar flyga måste vi titta på hur luftrummet ser ut, för att inte störa annan flygtrafik eller inkräkta på områden med flygförbud, det gör vi genom en mobilapp, förklarar Björn.
Därefter inväntar vi att drönaren ska upptäcka tillräckligt många satelliter innan det är fritt fram att lyfta drönaren. Med ett surrande ljud, likt en helikopter, startar den. På skärmen ser vi nu hur våra silhuetter plötsligt har blivit små och hur vi flyger ovanför trädtopparna.
Det påminner om att spela tv-spel, du behöver vara lätt på handen och ha koll på tekniken. Med hjälp av en joystick, likt den som du spelar tv-spel med, styr du drönaren uppåt, runt och till sidan. På kontrollen fäster du sedan mobiltelefonen och kan enkelt följa drönarens resa uppe i luften.
– Något som är riktigt häftigt är att jag nu kan ta en bild och skicka den vidare via sms eller mejl till världens alla hörn, trots att drönaren är kvar uppe i luften, säger Björn.
Björns kurs innehåller både praktisk och teoretisk undervisning. Lagstiftningen är en viktig del av flygandet.
Hur ställer du dig till lagstiftningen?
– Den är helt rätt och nödvändig. Folk tror att detta är en leksak, men det är det inte. Flyger du för högt upp kan du till exempel riskera att flyga in i en ambulanshelikopter, säger han.
Tobias Fridarve, inspektör på Transportstyrelsen, berättar att ungefär 32 000 personer har drönarkort i Sverige idag. Antalet ökar kontinuerligt och i takt med det även regelverket för flygandet.
– Eftersom det är ett nytt regelverk så kommer förändringar på EU-nivå att komma löpande. Den europeiska luftfartsmyndigheten jobbar mycket med att ta fram ändringar i förhållande till utvecklingen, säger han.
Ida Johnsson