Flemingsberg har under senare tid haft problem med kriminaliteten. Kommunens lösning på problemet är att bygga nya typer av bostäder.
Flemingsberg har 15 750 invånare enligt Huddinges befolkningsstatistik från 2020. Befolkningsmängden väntas dessutom öka till 50 000 i framtiden. Men samtidigt har området problem med kriminalitet och bara för något halvår blev Flemingsberg klassat som ett utsatt område av polisen. Enligt kommunen finns det en plan för hur man ska förebygga att kriminaliteten växer i och med den växande populationen.
Men hur ska det göras? Ingalill Söderberg (Drevikenpartiet), som sitter i kommunalrådet i Huddinge och har bland annat trygghetsfrågor som sitt ansvarsområde förklarar att man ska bygga lite olika former av bostäder i Flemingsberg för att skapa en bättre miljö.
Folk som köpt bostad har oftast högre inkomst än folk som bor i hyresrätt (enligt SCB).
– Genom att bygga olika upplåtelseformer, det vill säga bostadsrätter, hyresrätter och småhus kan vi på sikt minska segregationen. Det är också viktigt att vi bygger verksamhetslokaler i bottenvåningar på flerfamiljshus så att det blir ett levande område dygnet runt, säger Ingalill.
När folk som bor i hyresrätt vill eller får möjlighet till att köpa en bostad ska de nu inte heller behöva flytta till ett helt annat område, utan kommer ha alternativ nära sig. Tanken är alltså att man ska stanna kvar i Flemingsberg även om man vill byta bostad och bostadstyp.
Ingalill vill poängtera att 50 000 invånare i Flemingsberg är en del av en långsiktig vision. Men när det ska byggas mer bostäder ska de byggas vi vad Ingalill kallar ”barriärerna”, vilket är de tvära gränserna mellan mer och mindre utsatta områden. Genom att göra detta hoppas kommunen att gränserna mellan områdena ska suddas ut och Flemingsberg ska bli mer hopflätat. Detta är också en strategi för att helt enkelt blanda de olika bostadstyperna vilket förhoppningsvis ska skapa en tryggare miljö.