Botkyrka ligger sämst till i hela landet vad gäller andel vaccinerade mot covid-19. För tillfället har endast sju av tio Botkyrkabor vaccinerat sig, vilket placerar Botkyrka längst ned av samtliga kommuner i landet. Kampanjen “Hela Stockholm mot pandemin” har givit Botkyrka en liten skjuts i rätt riktning, men jobbet fortsätter för att få bättre resultat.
Botkyrka är just nu den kommun med minst antal vaccinerade per invånare, cirka 71,4 procent är vaccinerade med första dosen, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Med det låga vaccinationsantalet i Botkyrka och andra regioner så har det startats olika kampanjer för att göra det enklare att vaccinera sig. “Hela Stockholm mot pandemin” är en kampanj som under veckorna 11 – 14 funnits i Botkyrka för att sprida information både om vaccinet och viruset. Katja Sener, kommunikatör i Botkyrka kommun menar att kampanjen verkar har givit effekt både gällande kunskapen och vaccinantalet för covid-19.
– Region Stockholms första stopp med kampanjen “Hela Stockholm mot pandemin” var Järva, sedan Södertälje och sist Botkyrka. Vi såg en ökning av antalet vaccinerade både i början och slutet på kampanjperioden, säger hon.
Det har även funnits sex vaccinationsbussar på fyra olika platser i kommunen, utöver de vanliga vaccinationsmottagningarna, för att enklare kunna vaccinera sig. Vaccinationsbussarna har ökat antalet vaccinerade bland kommunens invånare. De fyra platser där vaccinationsbussarna befann sig var i Alby, Hallunda, Tumba och Ica Maxi Botkyrka.
Förbättringen i kommunen är dock marginell. Enligt Region Stockholm har den exakta siffran inte släppts ännu, men vaccinationsgraden har gått från 71,4 procent till strax över 72 procent för första dosen. Totalt var det 2 455 personer som under veckorna 11 till 14 använde sig av vaccinationsbussarna i Botkyrka för vaccination av dos 1 till 4.
Förhoppningen är att kampanjen bidrar till att fortsätta öka vaccinationsantalet i kommunen, och att invånare som inte vaccinerat sig kliver fram och gör det.
– Det är ju inte bara viktigt att folket i Botkyrka fortsätter att vaccinera sig utan det gäller ju samtliga kommuner. Men i Botkyrka finns det många invånare som är samhällsbärare, till exempel inom vården. Yrken där man inte kan jobba hemifrån och därför mer utsatta för smitta, säger Katja Sener.