lördag 25 maj 2024

Botkyrka kommun satsar en miljard på nya skolor

Läs också
Det satsas på skolor och förskolor i Norra Botkyrka. Foto: Unsplash

Stadsdelen Hallunda/Norsborg kommer att få en ny grundskola och nya förskolor. I mars togs beslutet av utbildningsnämnden som innebär en stor ekonomisk satsning i Norra Botkyrka. Bland annat fokuserar kommunen på konceptet “after-school”.

Byggarbetet kommer att starta i år och redan under läsåret 2024/2025 kommer eleverna att välkomnas till den nya grundskolan. I Botkyrka kommun finns många bostadsfastigheter och välfärdsbyggnader från 60-talet. Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) berättar att byggnaderna har en livslängd på 50-60 år som nu har passerat.

– Vi kommer totalt lägga en miljard, så självklart är det viktigt att det går rätt till. Jag hade kanske hoppats att det skulle bli klart tidigare, men överlag så är det helt rätt i tiden att göra detta nu.

Botkyrka är den kommun som har mest miljonprogramsbestånd per invånare. Emanuel Ksiazkiewicz tycker att alla kommuner med liknande förutsättningar behöver gå in i arbetet för att förnya fastigheter. Renoveringarna i Hallunda/Norsborg är både omfattande och kostsamma, men Emanuel Ksiazkiewicz tror att det finns stor chans till förbättring.

– Det är en stor utmaning med renoveringarna. Att bygga och planera tar tid. Men det skapar stora möjligheter att tänka om och tänka nytt för att förbättra skolstrukturen. Nu har vi en rejäl chans att göra ett lyft. 

Botkyrka kommun väljer bland annat att satsa på konceptet “after-school”. Det innebär att elever från förskoleklass ända upp till årskurs 9 har möjlighet att stanna kvar efter skolan för att få hjälp med läxor eller utveckla sina fritidsintressen. Kommunen har en  samverkan med föreningsliv där de redan har en utvecklad resursfördelningsmodell som riktar in sig på de skolor med störst behov. Emanuel Ksiazkiewicz berättar varför resurser läggs på detta.

– Våra skollokaler står tomma, men samtidigt har vi massor med unga som längtar efter något att göra på eftermiddagarna. Vi har testat det här i praktiken, bland annat i Brunnaskolan där där det har varit framgångsrikt! Men också i Tullinge där de tagit in Tullinge Fotboll för att bidra till utvecklingen till skolan. Det känns roligt att föreningslivet är med och stärker upp och kan vara förebilder.


Trots summan på upp mot en miljard kronor som denna satsning innebär tror inte Emanuel Ksiazkiewicz att det kommer drabba Botkyrka kommuns ekonomi negativt. Kommunen har en låg kommunskuld, vilket gör det möjligt att genomföra dessa investeringar. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami