tisdag 28 maj 2024

Botkyrka kraftsamlar för att stoppa mäns våld mot kvinnor

Läs också
Anne Saarinen och Åsa Sundin på Kvinno- och tjejjouren i Botkyrka. Foto: Maja Lundqvist

Nästa vecka startar kampanjen “V47- Vi mot våldet, en vecka fritt från mäns våld mot kvinnor”. Seminarier och andra aktiviteter kommer ske i Botkyrka för att uppmärksamma våldet. Anne Saarinen och Åsa Sundin på Kvinno – och tjejjouren i Botkyrka vill gärna se att bostadsfrågan och stödet till skyddade boenden diskuteras.

Botkyrka Kvinno- och Tjejjour är en ideell förening som är politiskt och religiöst oberoende och grundades 2002. De verkar för kvinnor och barns rätt att leva utan våld och förtryck genom till exempel en öppen mottagning där kvinnor i Botkyrka kan ringa och besöka för att få stöd.

– Det kan vara direkt våld, det kan vara vårdnadstvister och det kan vara kvinnor som står och väger, ska jag skilja mig eller inte?, säger Anne Saarinen. 

De erbjuder även skyddade boenden på två lägenheter med plats för fyra kvinnor och tio barn. För sex år sedan hade Botkyrka kvinno-och tjejjour fyra lägenheter, vilket innebär att det har skett en minskning. Men den största förändringen enligt Anne Saarinen och Åsa Sundin när det gäller skyddade boenden är att det har blivit mer säkerhetintriktat, med krav på låsta dörrar och vakter.

– De blandar alla som behöver skydd, det tror inte vi är särskilt bra. Föreställ dig att du är en slagen kvinna och så har du en kriminell avhoppare som fortfarande är full av våld, säger Åsa Sundin.

Syftet med kampanjen är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och inspirera till lokala aktiviteter för att driva utvecklingen framåt i Botkyrka. Veckan är ett återkommande nationellt initiativ av organisationen MÄN och Unizon. Anne Saarinen och Åsa Sundin är positiva till att det uppmärksammas.

Bostadsfrågan måste upp på den politiska agendan

En annan fråga som de hoppas kommer diskuteras nästa vecka är behovet av bostäder.

– Kvinnor måste ha råd att lämna en våldsam relation, vi måste få fler billiga, lättillgängliga hyresrätter i Botkyrka. Det är jätteproblem att kvinnor inte har råd att lämna eller tvingas flytta långt bort, säger Åsa Sundin.

Den berömda linssoppan som bjuds varje tisdag är uppskattad. Foto: Maja Lundqvist

Varje tisdag klockan 12-14 serverar de linssoppa. Det brukar vara välbesökt och här är alla kvinnor och barn välkomna. Ofta är det ett bra tillfälle för att komma i första kontakt med verksamheten. 

– Barnen springer in till lekhörnan och börjar leka, vi vill att det ska vara en trygg plats och kännas som hemma, avrundar Anne.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami