lördag 25 maj 2024

Botkyrka kyrka stängs när elpriset rusar

Läs också
Botkyrka kyrka
Botkyrka kyrka. Foto: Kim Frimodig Keskisimonen

Dyra uppvärmningskostnader har lett till att Botkyrka kyrka stängs över vintern. Enligt biträdande kyrkoherde Erik Dufva är det en unik åtgärd.

– Mig veterligen har en så omfattande stängning inte gjorts tidigare, säger han.

BOTKYRKA. Botkyrka församling har kallställt den stora stenkyrkan som har rötter från 1100-talet. Anledningen är att den förbrukar mest el av alla sju kyrkor i församlingen. Innan värmen stängdes av i Botkyrka kyrka hade den öppet nästan varje dag. Nu kommer det att dröja till nästa vår innan verksamheten tas upp som vanligt. Erik Dufva uppger att undantaget blir julen, då en kortvarig uppvärmning ska möjliggöra högtidsfirande med konsert.

Församlingens styrelse kom fram till att nedstängningen var nödvändig under omständigheterna. Den biträdande kyrkoherden säger att beslutet har mött stor förståelse och många positiva reaktioner. 

– Våra förtroendevaldas prioritet är att kunna upprätthålla alla möten och verksamheter med våra församlingsbor. För att klara det ekonomiskt behövde vi stänga Botkyrka kyrka. Vi gjorde också detta i solidaritet med det övriga samhällets energisparande, säger Erik Dufva.

Vissa tycker att det är tråkigt att inte kunna besöka kyrkan på samma sätt som tidigare. Erik Dufva bemöter detta med att församlingens medlemmar inte kommer att fråntas möjligheten att delta i kyrklig verksamhet. De hänvisas i första hand till närliggande lokaler, som Ljusets kyrka i Hallunda och Klockargården.

Inga fler stängningar

Arbetet med energibesparande åtgärder pågår kontinuerligt i församlingen. Gamla ljuskällor begränsas och byts ut mot energisnåla alternativ. Under jul kommer antalet ljusstakar och adventsstjärnor med vanliga glödlampor att halveras. Så undviker de fler kallställningar.

– Det finns inga planer på att stänga ned andra kyrkor i församlingen, säger Erik Dufva. 

Församlingen skissar även på att installera ett nytt uppvärmningssystem och tillgänglighetsanpassa Botkyrka kyrka under nästa år. Svenska kyrkan skriver på sin webbplats att de genom investeringar och renoveringar ska säkerställa kyrkans fortsatta roll som kulturarv. Vad detta kommer att innebära för kyrkans öppethållande står ännu inte klart.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami