torsdag 30 maj 2024

Botkyrka satsar på språkutbildning för vårdpersonal

Läs också

Campus Botkyrka erbjuder i samarbete med vuxenutbildningen språkkurser för omsorgspersonal och barnskötare. Detta för att utveckla språkkunskaperna och underlätta för både medborgare och personal. 

Åsa Olsen. Foto: Sofia Karlsson

– Språksatsningen är viktig för att medborgarna ska få trygghet och det ska vara lätt att kommunicera med varandra, säger Åsa Olsen, HR-chef för vård och omsorgsförvaltningen i Botkyrka kommun. 

I mars 2023 blev den senaste gruppen undersköterskor klara med Campus Botkyrkas språkutbildning i svenska. Bakgrunden till språksatsningen var en kartläggning av språkkunskaper hos omsorgspersonal som genomfördes 2020. Det visade sig att cirka 40 medarbetare hade bristande språkkunskaper. 

Idag är det ett högre krav på det svenska språket eftersom det finns ett dokumentationskrav för omsorgspersonal. För 20 år sedan var kraven inte lika höga som idag. 

– Ytterst handlar det om medborgarna. När något händer är det viktigt att dokumentera så att nästa omsorgspersonal förstår vad som hänt. I dokumentationen vi upprättar är det viktigt att medborgarnas behov och önskemål kommer fram, berättar Åsa Olsen.

Kurserna kommer att erbjudas till dem som är nybörjare och till dem som vill utveckla sin språkliga förmåga i svenska. 

– Från början var en del av de som jobbat länge skeptiska till att behöva gå utbildning men de som gått kursen känner att de verkligen haft nytta av utbildningen, säger Åsa Olsen.

Alma Falkenstad

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami