fredag 21 mars 2025

Botkyrkas finska förening – En plats för gemenskap

Läs också
Foto: Charlotta Haapakorpi

Karaoke, dans, bastu, dricka, tilltugg och gemenskap är det som bjuds under Botkyrka Suomi Seuras (BSS) evenemang i Hallunda centrum. Många finländare passar på att umgås.

Seija Lind sitter med som ny suppleant i föreningens styrelse sedan början av året.

-Jag är med och arrangerar olika aktiviteter i föreningen. Karaoke och bastukvällar är det vanligaste. Vi är fyra personer från styrelsen som är med och ordnar dessa. Två av oss står i köket och två är med vid karaoken. När karaoken är igång står jag alltid i närheten, om någon skulle känna sig blyg eller osäker så finns jag som stöd och sjunger med, berättar Seija.

Man kan själv välja på vilket språk man vill sjunga. 98 procent väljer finska men svenska och engelska förekommer och någon har till och med sjungit på kinesiska. Majoriteten väljer låtar från 60-80 talen, låtar som spelades när arbetskraftsinvandringen var som störst från Finland till Sverige.

I BSS lokaler finns en hårddisk med 3000 låtar på men de använder även en karaoke-app med många låtar på. Lokalen ligger bara fem minuters gångavstånd från Hallunda centrum. Inträdet till karaokekvällen är 40 kronor. När det var farsdag så fick alla pappor komma in gratis.

-Vill man basta finns det alltid möjlighet till det med, det tar en halvtimme att värma upp den, så det är bara att säga till om man är sugen. Då kostar det 40 kronor extra.

Enda kravet för att få vara med är att man är medlem i BSS. Avgiften kostar under 400 kronor per år. BSS serverar alkohol till självkostnadspris och det finns alltid tilltugg, pizzabitar eller korv. På våren och hösten grillar BSS ofta utomhus.

BSS får ekonomiskt bidrag från kommunen. Största delen av BSS pengar går till hyran av lokalen.

-Anledningen till att du inte läst om oss i tidningen eller sett någon reklam för event är för att det är för dyrt helt enkelt. Jag brukar dela event på min facebook. Även om texten både är på finska och svenska så delar aldrig mina svenska vänner inläggen om finska event, berättar Seija.

De flesta besökarna som kommer är över 40 år och är finländare. Det är sällsynt att det kommer svenska besökare men föreningen välkomnar alla.

Seijas erfarenhet är att finländare har en annan gemenskapskultur. Att samlas och äta för att sedan skjuta undan bord och stolar för att ge plats åt dans och musik. Hon menar att inom den finska kulturen finns en att olika slags människor är välkomna.

-Även om man inte är en muntergök så går man på dans. Man blir mindre ensam då, avslutar Seija.

FAKTA
Sverigefinnar – Ruotsinsuomalaiset, är en nationell minoritet i Sverige som har finska som modersmål. Sverigefinnar fick nationell minoritetsstatus så sent som 1 april 2000. Det innebär en rättighet att använda finska hos förvaltningsmyndigheter och domstolar i de geografiska områden där språken har använts av tradition och fortfarande används i tillräcklig omfattning. Den 1 januari 2010 utökades området till ytterligare arton kommuner i södra Sverige, däribland Botkyrka.
Senaste nyheterna

Nytt i Flempan har tagit paus

Nu går webbtidningen på vinterlov och är tillbaka i mars 2025.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami