lördag 25 maj 2024

Boxning får äldre att må bättre

Läs också
Botkyrka boxningsklubbs morgonträningar i Botkyrkahallen. Foto: Nilo Ek.

Ökad rörlighet, fika och gemenskap. Det får deltagarna på Botkyrka boxningsklubbs träningspass för äldre som lider av neurologiska sjukdomar.

Tillsammans står deltagarna och småpratar med varandra under uppvärmningen inför boxningspasset i Botkyrkahallen. Föreningen Botkyrka boxningsklubb anordnar förmiddagsträningar för personer över 55 år och personer med neurologiska sjukdomar. 

Initiativet till träningarna var en idé från Iréne Cederborg som är handläggare i funktionshinderfrågor för kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun:

– Jag träffade en man med Parkinson som var deprimerad. Han hade hittat boxning vilket gjorde en enorm skillnad för honom. 

Bidrar till hälsan

Botkyrka boxningsklubbs träningar är avsedda för personer som är äldre och lider av neurologiska sjukdomar. 75-årige Murat Poli från Tumba hörde talas om Botkyrka boxningsklubb genom sin bekantskap med tränarna i klubben. Murat Poli anser att det bästa med boxningsträningen är att man får röra på hela kroppen och att det gynnar hälsan. 

Nils Lundgren från Vårberg deltar också på träningarna och han anser att boxningen gynnar hälsan,  samt att boxningen ger både psykisk och fysisk motion.

– Genom boxningen blir jag rörligare vilket är viktigt på grund av att jag har Parkinson. Jag försöker även träna varje dag. Klubben bjuder även på kaffe efteråt vilket är trevligt, säger Nils Lundgren.

Boxning bidrar till de äldres rörlighet. Foto: Nilo Ek.

Träningarna ger mer än motion

Gemenskapen på Botkyrka Boxningsklubb är något som motiverar deltagarna. Efter träningspasset bjuds det på kaffe och fika vilket deltagarna uppskattar. Deltagarna kan sätta sig ner och prata med varandra vilket bidrar till klubbens samhörighet. Enligt Nils Lundgren är en av de bästa sakerna med boxningsklubben är att han får träffa folk som han inte träffat annars.

– På boxningsklubben får jag träffa folk från Hallunda, Tullinge och Tumba. Jag får dessutom träffa människor från andra länder som exempelvis Irak och Armenien, säger Nils Lundgren.

Boxningsträningen verkar vara uppskattad av deltagarna och Iréne Cederborg hoppas att ännu fler kommer vilja delta i framtiden.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami