torsdag 30 maj 2024

Brädspelsevent i Huddinge växer  

Läs också
Brädspelseventet Smashcon ägde rum i Huddinge under helgen. Foto: Maja Byström Öhrnell.

Nytt i Flempan var på plats under helgens event i Huddinge för alla brädspelsfantaster. Här fanns omkring 250 spel att låna. Smashcons ordförande Åsa Enström Garnström berättade om bakgrunden.

I Folkes lokal i Huddinge centrum samlades för tolfte året i rad människor med ett och samma intresse. Såväl stämningen som fokuset var på topp. Eventet hade bland annat familjerum, ansiktsmålning och ett rum för spelskapare.  

Det visade sig att Smashcon hade sin början för omkring tolv år sen. Då började en grupp studenter på Södertörn spela brädspel ihop.

– Två av dem, som fortfarande är med idag, tog initiativ till ett spelkonvent där de närmaste kompisarna samlades och som vi kallade för “Flemcon”. Efter detta ville vi starta en förening och namnet blev “Smash”. I samband med att vi slutade studera flyttade vi över konventet hit till Huddinge och döpte om det till Smashcon, berättade ordförande Åsa Enström Garnström som var en av dem som startade Smashcon. 

Ordförande Åsa Enström Garnström. Foto: Maja Byström Öhrnell.

Kompisarna ansåg att deras förening redan var tydligt knuten till Huddinge och med hjälp av kontakter fick de möjligheten att hålla eventet i centrum. Efter pandemin har Smashcon blivit allt större och det verkar ha hållit i sig.

– Det blev tydligt när vi behövde ta fram fler bord. Vi har kvar en del av konceptet från Flemcon, exempelvis våra “indie spelskapare” som finns runt omkring i lokalen. Det är personer som själva skapat spel hemma och som får komma hit och få dem testspelade. Sen har vi ett större rum för de mer etablerade spelskaparna. Utöver detta har vi våra stora spelutlåningar, en av dem kallar vi “spel containern” som erbjuder vuxenspel med omkring 200 titlar. Sen har vi ett familjerum med omkring 50 titlar, sa Åsa. 

Sedan studenttiden har de hållit på sent på kvällen. Lördagens event höll nämligen på fram till midnatt. 

– Ett av de första åren sov vi över i skolans kårlokaler. Det var mysigt men vi insåg att det var rätt så omständligt. I och med detta ville vi i alla fall fortsätta våra konvent sent på kvällen, berättade Åsa. 

Markus Takanen är en av dem som funnit Smashcon. 

– 2014 sökte jag speltestare till mitt egna psykiatri-kortspel som jag höll på att skapa. Då hittade jag Smash. Väl där fann jag så många trevliga vänner att jag blev fast. 

Fakta: I år utnämndes sällskapsspelet till årets julklapp.

Läs mer om det Nytt i Flempan skrivit om Smashcon: https://nyttiflempan.sh.se/?s=SmashCon

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami