måndag 20 maj 2024

Bred repertoar på musikcafé i Stuvsta

Läs också
Jessie Van der Zwan på scenen. Foto: Moa Lund Pettersson.

Tio minuter från Huddinge Centrum ligger Jessies musikcafé. Caféägaren tillika sångerskan Jessie Van der Zwan berättar om kärleken till musiken och hur den drev henne till att öppna eget mitt under pandemin.

Doften av färska bakverk ligger i luften och tavlor av lokala konstnärer pryder väggarna. Bakom kassan står ingen mindre än ägaren själv som beskriver hur visionen för caféet är en varm och välkomnande plats med mycket spontana inslag.

– Det ska kännas som ett vardagsrum där man kan sjunka ner i en soffa och känna sig som hemma. Det ska vara spontant, jag vill att folk ska säga “man vet aldrig vad som händer på Jessies” säger caféägaren Jessie.

Idag har cafét en långsiktig repertoar och ett fullspäckat schema med stora artister som Carola Häggkvist och Linda Bengtzing blandat med lokala artister och band. 

På frågan om hur Jessie vill att repertoaren ska se ut svarar hon att den ska vara så bred som möjligt. 

– Jag vill att det ska vara brett och att det ska finnas någonting för alla. 

Foto: Moa Lund Pettersson

Det första året byggde det mycket på kontakter, jag frågade gamla vänner och kollegor från när jag själv arbetade. Men nu hör folk av sig och det rullar på av sig självt, så det är jätteroligt, säger Jessie.

Vägen till att driva eget har inte varit spikrak, men passionen för musik har alltid funnits med i allt hon gjort. Jessie är från början musikalartist med en lång utbildning i bagaget och har i tolv år arbetat som sångerska på heltid. Men sedan hon blev förälder började hon frilansa och arbetade mellan uppdragen inom café och restaurang. Under tiden började drömmarna om ett eget café att gro och när pandemin slog till drabbades både musik och restaurangbranschen hårt.

– Jag är inte den som sitter hemma och rullar tummarna och jag hade redan visioner om ett café där musiken också fick ta plats.

Samma vecka som den stora öppningsdagen ändrades smittskyddsverkets rekommendationer från 50 deltagare till 8. Men detta satte inte käppar i hjulet för Jessies musikcafé, snarare tvärtom.

– Vi körde luciatåg här utanför och hade ett band som spelade, det blev stor uppslutning. Jag tror det handlade mycket om att folk tyckte det var roligt att man körde. Det gäller att tänka utanför boxen.

Snart tre år efter den stapplande starten fylls lokalen till bredden flera gånger i veckan av musik och fikasugna gäster och framtiden ser ljusare ut än någonsin hos Jessies på sitt musikcafé.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami