söndag 19 maj 2024

Bred samverkan har skapat ett tryggare Flemingsberg

Läs också
Anna Schelin. Foto: Joel Goldman

En stark samverkan mellan polisen och lokalsamhället har gjort Flemingsberg tryggare, enligt lokalpolisen Anna Schelin. Övervakningskameror gör skillnad, men även fysisk och digital närvaro.
– Polisen i Huddinge har Sveriges största Facebooksida efter polisens nationella. Vår synlighet ökar förtroendet hos medborgarna, menar Anna Schelin

Anna Schelin har jobbat som polis i över tre decennier, varav 14 år i Huddinge. Enligt Schelin är det en gemensam känsla av ansvarstagande från boende i området i kombination med polisiär närvaro som gjort kommundelen tryggare. Hon nämner även myndighetens och kommunens investering i övervakningskameror som en faktor till att den öppna droghandeln har försvunnit från centrum. 

– Det innebär självklart inte att drogförsäljningen har försvunnit, men den förflyttningen tar bort mycket mandat från gängen.

Områden som Visättra har länge haft problem, men det var inte förrän 2021 som Grantorp och Visättra sattes upp på polisens lista för utsatta områden. Sedan januari 2022 har polisen i Huddinge fått förstärkning från Nationella förstärkningsorganisationen (NFO) på grund av skjutningar som skett i området. Detta gör att den lokala polisen oftare kan fokusera på att patrullera och träffa boende eller näringsidkare i kommunen.

Polisen ska införa “mina sidor”

Statistiken visar att antalet anmälda brott inom många kategorier har minskat mellan 2020 och 2023. Anna Schelin vill tydliggöra att antalet anmälda brott inte behöver innebära att färre brott begås, och menar att fler lagförda brott kan innebära en högre polisiär närvaro. 

Polisen jobbar för att införa funktionen “mina sidor” vilket gör det enklare för folk att följa sina polisiära ärenden, som passansökningar och brottsanmälningar.

Foto på polis
Polisen ska införa “mina sidor” för att förenkla ärenden. Foto: Joel Goldman

Samverkan i Huddinge gör Flemingsberg mer attraktivt 

Den avgörande faktorn för ett tryggare Flemingsberg är en hög sysselsättning, enligt Anna Schelin. Kommunens evenemang för unga medborgare har ökat medan fastighetsförvaltare som HSB, Fabege och Hemsö genom konceptet BID (Boende, integration och dialog) i samarbete med kommun, polis och räddningstjänst skapat en samverkan som syftar till att göra specifika områden i Flemingsberg mer trivsamma och inkluderande.

Huddinge kommun skriver på sin hemsida att deras mål bland annat är att lokalsamhället ska mobiliseras för att skapa arbetstillfällen, öka tryggheten, förebygga brott och stärka det demokratiska värdegrundsarbetet. Det är BID-Flemingsberg som står bakom evenemanget “Flemingsberg Block Party” och sommarsatsningen “Unga för orten”. 

Flemingsbergs förbättrade status har lockat till sig företag som Alfa Laval och byggandet av fler bostäder. Alla goda nyheter innebär också nya tuffa utmaningar för Stockholms läns näst största kommun. 

Läs mer om Polisens jobb i Huddinge:

Polissatsning mot trapphäng ger resultat i Huddinge

Så arbetar polisen i Botkyrka med brott i nära relation

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami