lördag 25 maj 2024

Brist på kännedom om studentlivet – ”det vill vi förbättra”

Läs också

Att börja studera på en högskola öppnar möjligheten att skapa nya vänskapsrelationer och ett händelserikt studentliv kan därför vara viktigt. Men hur upplever egentligen studenterna på Södertörns högskola det studentliv som erbjuds?

Hassan Osman, 22, och Tobias Medfors, 28. Foto: Noelle Svanstrom Holmqvist

CAMPUS. Det finns ett tiotal studentföreningar på Södertörns högskola som riktar in sig på olika program och intressen hos studenterna. Föreningarna ordnar diverse aktiviteter för att koppla samman studenter och se till att de får ett så händelserikt studentliv som möjligt.

Södertörns Förenade Ekonomer, SÖFRE, håller bland annat i den årliga insparken i början av varje hösttermin. Där delas nya studenter in i olika grupper och får spendera ett flertal dagar tillsammans med faddrar, studenter som redan studerar på högskolan

Under insparken får nya studenter möjligheten att lära känna campusområdet och med hjälp av de dagliga aktiviteterna kan de även skapa nya vänskapsrelationer.

Ingen kännedom om studentlivet

Tobias Medfors flyttade från Luleå för att studera på Södertörns högskola hösten 2022 och blev under insparken vän med Hassan Osman. Hassan som kommer från Stockholm var Tobias fadder och började studera på högskolan redan 2020. 

– Insparken är mitt bästa minne från studentlivet här. Den var välplanerad med många olika aktiviteter, så det fanns något för alla. Jag lärde även känna nytt folk, säger Tobias. 

Däremot verkar det finnas brist på kännedom om Södertörns studentliv. Varken Hassan eller Tobias hade innan de börjat sina studier hört talas om vad som erbjuds, trots att Hassan bott i Stockholm en lång tid.

– Det var först efter att jag började studera här som jag lärde känna folk och kom in i studentlivet. Men jag är positivt överraskad, säger Hassan.

Både Tobias och Hassan känner att något som skulle kunna förbättras är engagemanget för  de olika aktiviteterna som anordnas. Det låga engagemanget kan vara en konsekvens av att det är få som känner till det som erbjuds.

Nytt i Flempan träffade även Linus Lundahl, kommande ordförande för SÖFRE. Han berättar hur han vill utveckla engagemanget under 2023.

– Det är viktigt att folk får information om att det faktiskt finns ett studentliv här, många får inte den informationen och vet knappt att det finns ett studentliv på Södertörn. Det vi ska jobba på är att visa vad som erbjuds men också bli lite mer medlemsstyrda, så att studenterna har mer påverkan på det vi väljer att göra, säger Linus.

Under terminerna anordnar SÖFRE bland annat sittningar, arbetsmarknadsdagar och resor. Vad föreningen erbjuder går att läsa om på hemsidan (https://sofre.se/). Även studentkåren SöderS (https://www.soders.nu/)  anordnar regelbundet studentfokuserade aktiviteter. De har dessutom öppen bar i skolans pub varje onsdag och fredag (i mån om de har tillräckligt med frivilliga studenter som står bakom baren).  

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami