torsdag 30 maj 2024

Brist på laddstationer i Botkyrka kommun

Läs också
Botkyrka kommun har ett av Sveriges sämsta snitt av kommunala laddstolpar per 1 000 invånare. Foto: Kasper Ljungström

Nästan 100 000 invånare, men bara fyra kommunala laddstolpar. Botkyrka kommun har sämst snitt i Sverige av alla kommuner med kommunala laddstationer, enligt en kartläggning som Alltomelbil.se har gjort.
– Främst ska en elbil laddas hemifrån, säger Marianne Fernström, från Samhällsbyggnadsförvaltningen i Botkyrka kommun.

Att skaffa elbil blir mer och mer populärt. Ökningen har under flera år rusat i väg och under 2021 så fördubblades nästan antalet elbilar i Sverige från 64 374 till totalt 122 514 eldrivna bilar. Det gör att hela 18,4 procent av alla svenskregistrerade bilar numera drivs av el. Men ökningen gör också att det behövs fler och fler laddstationer för att folk ska kunna använda sina elbilar.

I en kartläggning som alltomelbil.se har gjort över antalet kommunala laddstationer så framkommer det att Botkyrka kommun ligger i botten av listan. Kartläggningen visar att det finns 0,04 laddstationer per 1 000 invånare. Ett snitt som placerar Botkyrka sist av alla de 258 kommuner som har kommunala laddstationer.

–      De platser som finns är en gråzon egentligen då kommunen inte tar något betalt för laddstolpar. Det finns fyra stycken parkeringsplatser för elbilar utanför kommunhuset där vem som helst kan ställa sig i tre timmar, säger Marianne Fernström från Samhällsbyggnadsförvaltningen i Botkyrka kommun.

Så här kan en klassisk laddstolpe se ut. Foto: Kasper Ljungström

Men i första hand ska man ladda sin elbil hemma, menar Fernström.

–     Främst ska en elbil laddas hemifrån, särskilt nu när man kan färdas längre sträckor utan att behöva ladda den. Det finns flera privata aktörer som har valt att sätta upp laddstationer. Restaurangkedjor och bensinmackar med flera.

Fernström nämner att det arbetas med frågan, men att hon inte vet vad det innebär exakt.

–    Jag vet att det pågår ett samarbete kring laddstationsfrågan med Södertörn, men vad det innebär mer konkret vet jag tyvärr inte.

Jämfört med grannkommunen Huddinge, som har dryga 20 000 fler invånare, ligger Botkyrka långt efter. I Huddinge kommun finns det 42 uppsatta laddstolpar och det ger ett snitt på 0,37 per 1 000 invånare. Alltså nästan tio gånger så många laddstationer som i Botkyrka.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami