På Södertörns Campus har biblioteket öppnat upp dörrarna för utställningen “Feministiska svenska tecknade serier från 1960-talet till idag”. Efter flera år av forskning hoppas man nu att serierna ska inspirera till reflektion och bjuda in till skratt.
Utställningen “Feministiska svenska tecknade serier från 1960 talet” är i full gång och hit kommer många för att ta del av serier såsom Fnitter, Bang, Kvinno-Bulletin, Alternativet och många fler. Utställningen är ett samarbete mellan Kvinnsam, det nationella biblioteket för genusforskning vid Humanistiska och forskningsprojektet
Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik. Det är ett mångvetenskapligt projekt där man tillsammans har analyserat feministiska serier i Sverige som en form av aktivism, politisk satir och samhällskritik. Projektet drivs av ett antal forskningsfrågor som hur humor och ironi kan fungera som en politisk handling och hur serier kan uttrycka feministisk politik.
Utställningen togs fram vid Göteborgs universitet och besökte därefter Linnéuniversitetet i Kalmar och Karlstads universitet. Här på Södertörns Campus är det professorn och avdelningsföreståndaren Kristy Beers Fägersten som är arrangör för utställningen. När Kristy får frågan om vilken serie från utställningen som är hennes favorit behöver hon fundera.
– Om jag måste välja en så skulle jag rekommendera att se Lotta Sjöbergs verk. De senare åren har hon börjat med comic craftivism, vilket innebär att hon gått från att teckna sina verk till att brodera dem. Det är ett otroligt hantverk som tar oändligt mycket tid. Men hennes verk ifrågasätter sociala normer och skildrar samhällskritik. Hon har ett viktigt budskap. Lottas bok “Det kan alltid bli värre” är fantastisk!
Det var under slutet av 1960-talet som feministiska tecknade serier började dyka upp i Sverige. Bland annat tidningar som Kvinnobulletinen och Fnitter-antologierna.
De feministiska tidskrifterna tog upp frågor som riktade sig till kvinnor. Några teman som belyses i serierna var övergrepp, abort, kroppsideal, kärlek, familjeliv etcetera.
Natalie Hansson