lördag 18 maj 2024

Campusläget inspirerar gymnasieelever att studera vidare

Läs också
Elever på Widerströmska gymnasiet är sugna på fortsatta studier. Foto: Johan Riggebo
Elever på Widerströmska gymnasiet är sugna på fortsatta studier. Foto: John Riggebo

Hösten 2019 öppnade Widerströmska gymnasiet, en naturvetenskapligt inriktad skola mitt på Campus Flemingsberg. Efter tre år präglade av plugg och pandemi ska nu den första årskullen ta studenten. Och campusmiljön verkar ha gjort eleverna sugna på fortsatta studier.

– Jag har sökt till Södertörn, berättar Timothy Silfverling.

Lotta Valentin, tillförordnad rektor, är stolt över eleverna och lärarna som tagit sig igenom tre speciella år.

– Min förhoppning är att vi verkligen har fyllt på deras ryggsäckar med det de behöver för att kunna göra vad de vill när de slutar här. Trots att vi har haft pandemi, tror jag de har med sig många verktyg som de kommer ha stor nytta av i resten av livet.

Timothy Silfverling tar snart studenten från ekonomiprogrammet. Han är nöjd med sin gymnasietid, även om allt inte gått som på räls.

– Jag tycker det var spännande, det var kul att vara först ändå. Det var lite oklart med elevkår och sådant där, i en sekund var hela klassen med i elevkåren och sedan plötsligt var ingen med… och sedan var det några stycken, förklarar Timothy. 

Lokalerna, som i början upplevdes som luftiga, har år för år fyllts på med nya årskullar. Nu är det proppat menar Timothy och får medhåll av klasskamraten Lowe Lilius.

– Det är ganska tight. Vi har en så liten del av byggnaden, så det är lite crowded, I guess. Men det är bra personal och bra lärare, säger Lowe.

Skolan ligger på Campus Flemingsberg, mitt bland universitet och högskolor, och Lotta Valentin menar att miljön har god inverkan på eleverna.

– De ser många, som inte är mycket äldre än de själva är, som redan har påbörjat nästa steg, och det tror jag kan vara förtröstansfullt. Det kan vara svårt när man ska avsluta sina gymnasiestudier, helt plötsligt tar den naturliga ordningen slut. Förskola följs av grundskolan, och de allra flesta går på gymnasiet, men sen ska man bestämma vad man ska göra på egen hand. Här kan eleverna se studenter som utbildar sig till sjuksköterskor eller går på KTH och Södertörn som bara är ett år äldre än de själva.

Till hösten har både Timothy och Lowe sökt kurser på Södertörns högskola. Det var ett naturligt val menar Timothy, eftersom han känner sig hemma i området.

– Och så har jag hört mycket bra om Södertörn.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami