torsdag 30 maj 2024

Capital Bikepark vill bli hubb för spontanidrotten i Huddinge

Läs också
Capital Bikepark
Capital Bikepark. Foto: Rasmus Ek. Andreas Lindqvist. Foto: Privat

Flemingsbergs lokala inomhushall för rampsporter, Capital Bikepark, har länge hotats av nedstängning. Men drömmen om att bli ett centrum för spontanidrotten finns kvar.

SPORT. Capital Bikepark är aktuellt med dagsläger för BMX och Kickbike, ett sätt för fler att testa på sporterna. Men de som driver hallen har ett större långsiktigt mål, att bli ett hem för spontanidrott. 

Hallen i Visättra grundades för 17 år sedan av BMX-proffset Andreas Lindqvist. Den har under sin historia kommit att bli en viktig plats för rampsporter som BMX och kickbike. 

— Det är en hall som i första hand är byggd för BMX men även funkar bra för mountainbike, skateboard och kickbike. Alla är välkomna i Capital Bikepark till skillnad från andra parker där det kanske bara är skateboard eller liknande, säger Andreas Lindqvist. 

Anläggningen har haft en osäker historia då hot om rivning förekommit vid flera tillfällen. Sedan den byggdes har hallen klarat sig utan något bidrag från kommunen. Det är medlemmarna i föreningen som hjälps åt att driva och hålla hallen öppen. 

— Det har drivits helt ideellt av föreningen och skötts av våra medlemmar förutom ett visst stöd från kommunen i form av el och uppvärmning, säger Andreas Lindqvist.

Ett återkommande problem för hallen har varit det tillfälliga bygglovet, som många gånger gjort att anläggningen hotats att rivas. Nu har parken äntligen fått ett permanent bygglov men trots det finns det ett ständigt renoveringsbehov. 

— Kommunen tog ett beslut 2016 att föreningen skulle få hjälp med dränering och hjälp med det mest akuta. Men det glömdes bort i samband med frågan om det tillfälliga bygglovet, så vi vet inte hur framtiden ser ut, men vi har fortfarande en diskussion med kommunen, säger Andreas Lindqvist.

I och med det politiska maktskiftet i Huddinge är hallens framtida stöd oklart. Men hallen står kvar och föreningen fortsätter som de alltid gjort, i den mån de kan. 

Det finns dock en större ambition för hallen som togs fram i samband med diskussioner med kommunen. 

— Drömmen var att bygga ut, där vi nu har en asfaltsyta med ramp utomhus skulle vi istället vilja förlänga hela hallen. Men även att kanske ta in annan spontanidrott som parkour och klättring och göra det till ett centrum för spontanidrott. Sporter som annars inte har så stora platser eftersom att de inte passar in i ramarna för en förening som fotboll och hockey, säger Andreas Lindqvist.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami