tisdag 28 maj 2024

Charlie Philips ställer ut på Fullersta gård

Läs också
Charlie Philips
Charlie Philips på Fullersta gård. Foto: Rebecca Colliander

HUDDINGE. För första gången i Sverige ställer den brittiska fotografen Charlie Phillips ut sin fotokonst på Fullersta gård. Utställningen ”In Plain Sight” består av ett 40-tal fotografier på den karibisk-brittiska befolkningen i 60-talets London.

Tidigare har Charlie Phillips fotografier endast ställts ut i Storbritannien och USA. Nu kommer han till Huddinge och Fullersta gård för att visa upp ett 40-tal vardagsrealistiska motiv från Londonstadsdelen Notting Hill.
– Namnet “In Plain Sight” refererar till människor som har förbisetts av samhället, synliga men ändå bortglömda, säger Kristina Lindemann som tillsammans med sina kollegor har arrangerat utställningen.

Att bortse från den karibisk-brittiska befolkningen är att lägga ett filter på vår konsthistoria menar kultursamordnaren Kristina Lindemann.

Olika teman

Utställningen består av fem huvuddelar. En handlar om den jamaicanska musiken och dess inspiration på den brittiska musikkulturen. Ett annan del speglar 60-talets Notting Hill som fokuserar på den tid då Charlie Phillips var i tjugoårsåldern och började fotografera i Notting Hill. En tredje del handlar om den växande medborgarrättsrörelsen.

Den fjärde delen handlar om låten “How great thou art”, en sång som sjungs under traditionella brittiskt-karibiska begravningar. Enligt Kristina Lindemann har låten varit central i karibisk begravningskultur och används mindre av den yngre generationen. Den femte delen fokuserar på den legendariska karnevalen i Notting Hill.

– Alla teman hänger ihop. Men vi har plockat isär dem för att bättre hantera och förmedla kunskapen, säger Kristina Lindemann.

Fotografierna är en variation av porträtt och miljöbilder i färg och svartvit som är talande för den tid de levde i.
– Det är en blandning av kända och okända verk, allt för att ge utställningen bredd , säger Kristina Lindemann.
Kristina Lindemann hoppas att utställningen ska ge insikt och perspektiv hos besökaren.

– Jag är glad att ha möjlighet att ha ett kulturellt utbyte med den här utställningen och att folket i Sverige har fått upp ögonen för olika kulturer, säger Charlie Phillips.

Utställningen visas på Fullersta gård från 12 november till 12 mars 2023. Vill du läsa om fler utställningar som pågår i Huddinge kan du även läsa om utställningen Novemberljus.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami