lördag 25 maj 2024

Dagens fråga – Om en kris kommer, skulle du klara dig själv i 72 timmar? 

Läs också

Regeringen vill att alla i Sverige ska vara bättre förberedda på krig och kriser och klara minst 72 timmar utan hjälp från myndigheter. Hemberedskap innebär bland annat att man har tillgång till mat, vatten och spritkök. 

Nytt i Flempan gav sig iväg till Tumba centrum för att höra hur det står till med krisberedskapen. 

Sinnaiah Sothynathan. Foto: Karin J. Hedman

Sinnaiah Sothynathan, 50 år, Norsborg, serviceassistent 

– Ja. Man måste klara sig själv. Jag har mat i frysen, och runt 2–3 flaskor vatten hemma. Och så har jag ficklampor och en power bank. 

Per Grönqvist. Foto: Karin J. Hedman

Per Grönqvist, 34 år, Tumba, produktägare 

– Ja, jag har mat så att jag klarar mig i några dagar. Men jag har inget vatten eller något spritkök. Det går att ta vatten från frysen. Man vill ju tänka och tro att vi är skyddade, men jag har nog börjat tänka lite mer på sånt här sen kriget i Ukraina började.

Arunee Halonen. Foto: Karin J. Hedman

Arunee Halonen, 67 år, Tumba, pensionär 

– Absolut. Jag har ju levt genom kriget i Vietnam. Jag var sjuksköterska där 1973. Jag är som min mamma – jag har alltid mat och vatten hemma. Det är viktigt att ha mat som ris och potatis.

Elin Dalman. Foto: Karin J. Hedman

Elin Dalman, 18 år, Tumba, butiksbiträde 

– Inte just nu. När jag bodde hemma i Härnösand så hade jag klarat mig. Där har vi stormkök och mat. Här i Stockholm har jag inte tänkt på det. Men nu börjar jag tänka på det! 

Alejandro Z. Foto: Karin J. Hedman

Alejandro Z, 21 år, Stockholm, jobbar med humanitära frågor 

– Yes, jag planerar för sånt. Det är vanligt att folk får panik i såna situationer, men jag skulle klara mig länge. Det är viktigt att ha ett förråd med konserver, för det är mat som räcker länge. Jag har alltid en stor flaska vatten. Det är också bra att inte bo mitt i stan utan nära naturen. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami