söndag 26 maj 2024

Därför avslogs SöderS motioner

Läs också

Under onsdagskvällen var det dags för Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) att arrangera höstens kongress. SöderS ordförande, Batool Ghadanfari, var på plats och presenterade kårens två motioner. De togs dock inte vidare och SSCO:s ordförande, Sofia Holmdahl, förklarar varför. 

Stockholms studentkårers novemberkongress ägde rum på Karolinska institutet i Solna på onsdagskvällen. Ungefär 50 medlemmar var på plats och en rad beslut fattades, bland annat om SSCO:s samarbeten.

– Kongressen röstade igenom att SSCO ska ta fram dokument som styrker att man inte ska samarbeta med främlingsfientliga partier och organisationer, säger ordförande Sofia Holmdahl 

SöderS – Södertörns högskolas studentkår la fram två motioner, bland annat “jämföra utgifter och intäkter”. Styrelsen föreslog att man ska ta fram ett sätt att redovisa kårers alla intäkter och utgifter. Motionen avslogs dock av kongressen.

– Vi är jätteglada för engagemanget, men upplever att projektet är väldigt stort för tillfället. Vi tänker istället att detta kan vara med i vår nästa verksamhetsplan, säger Sofia Holmdahl. 

Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO)
50 medlemmar var på plats under kvällen. Foto: SSCO´s kommunikationsavdelning

Bakgrunden till SöderS motion grundar sig i att man vill nå jämförbara siffror som är användbara i förhandlingar med respektive lärosäte. Ordförande Batool Ghadanfari har dock full förståelse över kongressens beslut.

– Jag förstår att det krävs mycket jobb och en stor budget för att strukturera upp det, säger Batool Ghadanfari.

Under våren är det dags för nästa kongress och SöderS vill fortsätta ta vidare sina förlag.

–  Jag vet att SSCO har en strikt ekonomi just nu. De känner kanske att deras behov behöver prioriteras framöver övriga studentkårer. Däremot nämnde de att vi möjligen kan titta närmare på förslaget vid vår sammanträdet, vilket vi också ser fram emot, säger Batool Ghadanfari.

SöderS andra motion “Skapa en standard för hur kårer räknar ut antalet medlemmar”, handlar även den om hur man kan nå jämförbara siffror. Styrelsen ser en vinst i att alla kårer i Stockholmsregionen har en gemensam standard för hur medlemsantalet räknas.

– Vi har redan stadgat hur vi vill att medlemmar ska räknas, så vi ansåg att det förslaget redan var besvarat, säger Sofia Holmdahl.

Sofia Holmdahl. Foto: Suleiman Ibrahim

I SSCO:s motionssvar framgår det att man inte ser något problem med att kårer räknar olika. De tycker även att kårarnas autonomi är central och vill därför inte peka på hur enstaka kårer definierar sina medlemmar.  

När det gäller medlemsrapportering till SSCO, står det skrivit enligt stadga 2. kap 2.2 paragraf, “Vid rapportering av antal medlemmar gäller medlemskårens definition för fullvärdig kårmedlem eller motsvarande formulering”. Styrelsen menar alltså att man utgår från det kårerna själva beslutar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami