söndag 13 oktober 2024

De ger sina bästa tips till blivande poddare

Läs också

En del studenter på Södertörns högskola har valt att driva podcast vid sidan av sina studier. Det är ett utmanande projekt som kräver tid och tålamod. Här ger studenternas tips på hur du som student kan lyckas med en podcast. 

Foto: Noelle Svanström

CAMPUS. Fabian Högberg Liljeblad är en av de studenter på Södertörns högskola som har intresset att driva podd vid sidan av studierna. Han studerar sin tredje termin på programmet utveckling och internationellt samarbete. Fabians podd är ännu inte publicerad, men projektet är trots det i full gång. Podden ska heta ”Så ett frö” och grundar sig i människors berättelser. Den är till för att lyfta diverse samtalsämnen och bjuda in till det öppna samtalet i samhället.  

– Jag ser stor glädje i att prata med människor som faktiskt är intresserade av det de håller på med. Jag vill med min podd skapa möjligheten att förmedla den känslan till folk som lyssnar, säger Fabian.

Däremot bidrar hans arbete med podden till stress och höga förväntningar, både från andra och sig själv. Det som ger honom motivation att fortsätta är hur han tror att podden i slutändan kan bidra positivt till den civila människans liv.

Foto: Tor Sundberg

Några andra studenter på Södertörn som driver podd är Tor Sundberg, Charlie Andersson, Tom Hedlund och Hampus Ljungberg. I våras startade de tillsammans fotbollspodden ”På Kortsidan”. Deras främsta ambition är inte att få exponering och bli stora, men de hade ändå uppskattat om det blev så.

– Vi har inget konkret mål som vi vill uppnå, vi får helt enkelt se hur det utspelar sig, säger dem.

Det har dykt upp hinder under poddens gång och det handlar bland annat om att balansera tid för skola, jobb och privatliv. Att tillsammans skapa tid för inspelning och redigering blir svårt när de poddar i grupp eftersom alla inte studerar samma program, de har därmed olika scheman att förhålla sig till. Men på grund av det gemensamma intresset blir processen enklare.

– Fotboll är ett ämne vi alla är intresserade av så det krävs inte jättemycket förberedelser inför varje avsnitt. Däremot kan det innehållsmässigt vara svårt att hitta unika vinklar, förklarar dem.

Killarna bakom ”På Kortsidan” vill tipsa andra studenter som vill driva podd vid sidan av studierna att fortsätta med podden även om det inte går bra till en början. 

– Processen kommer snabbt kännas både enklare och mer bekväm, men det måste samtidigt kännas kul för att det ska bli värt, menar dem. 

Fabian vill belysa vikten av att dra i gång direkt snarare än att vänta och han påstår att man lär sig mycket när man ger sig ut och startar projektet.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami