söndag 26 maj 2024

Matsvinnets hjältar mättar behövande

Läs också
Sortering av matsvinn på verksamheten Hela människan. Foto: Bianca Killander

Klimatet och miljön är i fara, trots det slängs mängder av ätbar mat. Hela människan är en verksamhet i Botkyrka som arbetar för att minska matsvinn samtidigt som de hjälper behövande genom att dela ut matkassar med den räddade maten.

Varje tisdag och torsdag samlar verksamheten Hela människan in matsvinn från sju olika matbutiker i Flemingsberg, Botkyrka, Huddinge, Älvsjö och Tumba. Mat med korta utgångsdatum och skadad paketering som vanligtvis slängs, tar de emot och förvarar. Matsvinnet sorteras på verksamheten i Tumba där dålig mat slängs i komposten och resten förvaras i Matbanken för att göra matkassar, matlådor och frukostar. 

Maten som räddas

Matbanken är en del av verksamheten som erbjuder gratis mathjälp för de som befinner sig i svåra ekonomiska situationer. De behövande får matkassar för att mätta familjen. Tidigare sålde de även matsvinnet i sin butik Matvinn. Butiken behövde stänga då lokalen inte räckte till. 

Nu arbetar de främst med att göra matkassar, frukostar på Ria-gården, tillagade matlådor som säljs till besökarna på Ria-gården, och även mat för försäljning i sin second hand-butik. Vid tillfällen då de fått in ett överflöd av matsvinn får även deltagarna i arbetsträning, som också kan infinna sig i en svårare ekonomisk situation, ta hem mat.

Harriet Holmgren i lokalen Ria-gården i Tumba. Foto: Bianca Killander

Harriet Holmgren arbetar på Hela människan som konsulent inom social omsorg och  är kontaktperson för Matbanken. Hon berättar om verksamheten och visar sorteringsprocessen.

– Vi hjälper även vid akuta tillfällen, exempelvis blev vi informerade om en person som inte ätit på flera dagar och inte klarar av sina studier. Då hade vi möjlighet att stötta med en matkasse från Matbanken, säger Harriet Holmgren.

Varje vardagsmorgon anordnas frukost på Ria-gården. Frukostarna är för personer i utsatta livssituationer, som personer med alkohol- och narkotikamissbruk och psykisk ohälsa. Där erbjuds bland annat samtal, hjälp, tillgång till dusch och kläder. 

– Besökarna till Ria kommer varje morgon och jag blir varm i hjärtat. De är som min andra familj, säger Fazlur Rahman Khan, kollega och assistent på Ria-gården. 

Foto: Bianca Killander

Lokal verksamhet för människor och miljön

Hela människan är en ekumenisk organisation som är verksam i Huddinge, Botkyrka och Salem där de arbetar med olika uppdrag för ett förbättrat samhälle. De erbjuder arbetsträning så alla har goda förutsättningar att integreras i samhället. Utöver arbetet med matsvinn har de även secondhand butiker där använda kläder får en andra chans. 

Harriet Holmgrens förhoppning är att verksamheten ska hitta ekonomiska förutsättningar för att kunna fortsätta arbeta för miljön och människan. 
– Att få jobba med förändringsarbete och kunna vara med och påverka. Det ligger mig varmt om hjärtat, säger Harriet Holmgren med ett leende.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami