onsdag 22 maj 2024

De gör podd om känslor och upplevelser: “Hur e läget?”

Läs också

Klimatkrisen, tuffare arbetsmarknad och sociala medier är bara några anledningar till varför vi ser en ökad psykisk ohälsa bland ungdomar runt om i landet. 

Nu satsar Huddinge kommun på den nya podden ”Hur e läget?”. Syftet med podden är att öppna upp diskussionen för att främja psykisk hälsa i kommunen. 

Under en av inspelningarna av podden. Foto: Fredrik Skeppholm

HUDDINGE. Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar har fördubblats sedan mätningarna började under mitten av 1980-talet. Nästan hälften av 15-åringar i landet upplever någon form av psykiska besvär. Enligt Folkhälsomyndigheten är det fler tjejer än killar som utryckt tankar om självmord men trots detta står killar för 74 procent av de genomförda självmorden mellan åldrarna 17-29 år. 

För att tackla problemet har Huddinge kommun finansierat den nya podden ”Hur e läget” som görs på Sågbäcksgymnasiet och leds av Arthur Blanck och Adel Usacova Dahlberg. 

Nytt sätt att nå ungdomar

Bakom satsningen står Lisa Engman som är utredningssekreterare för Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen. Idén var att hitta ett nytt sätt att nå ut till ungdomarna.

– Jag tillsammans med Fredrik Skeppholm som är IT-tekniker på Sågbäcksgymnasiet kom på iden att göra en podd för ungdomar av ungdomar. När vi hade ett konkret förslag sökte vi pengar från Huddinge kommun, säger Lisa Engman. 

När det kom till vilka som skulle vara programledarna var det Arthur Blanck och Adel Usacova Dahlberg två elever på Sågbäcksgymnasiet som stod ut. 

– Det är två fantastiska programledare.

Hoppas få fler att våga prata

Med podden hoppas Lisa att de kan inspirera flera att våga prata ut om sina känslor, då de anser att det är ett av de största problemen till varför ungdomar mår så dåligt idag. De vill normalisera att prata, och om de vågar kanske någon annan också gör det. 

–  Bästa sättet att motverka att må dåligt är först och främst att prata om sina känslor. Tycker man att det känns svårt kan man alltid vända sig till kuratorn på sin skola. Det är också viktigt att träna, det räcker med att promenera, ger programledare som tips. 

“Vi vill se den leva”

”Hur e läget” släppte sitt första avsnitt i samband med världsdagen för psykisk hälsa i oktober. Sen dess har produktionen fått ut tre avsnitt där de bjuder in olika gäster som berättar om deras känslor och upplevelser. Nu gäller det att få tillräckligt med spridning för att den ska ta fäste.

– Iden är bra och framförallt viktig. Vi kämpar stenhårt för att nå ut till så mycket folk som möjligt så podden fastnar hos folk. Vi vill se den leva och inte bara blir en kort satsning, säger Lisa Enkman.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami