lördag 18 maj 2024

De vandrar i historiens fotspår

Läs också
Foto: Linnea Haupt

För den som vill göra sig bekant med 1840-talets Huddinge så erbjuder nu teater á la Carte en historisk rundvandring. Där kan man träffa på verklighetsbaserade karaktärer och lär känna lokalhistorian. 

– Det som är speciellt är att det är dramatiserat. Karaktärerna presenterar allt själva, säger projektledaren Linnea Haupt till Nytt i Flempan. 

Personerna bakom rundvandringen är ungdomsgänget a la Carte Crew. De tar med dig på en dramatiserad rundvandring genom 1840-talets Huddinge, ledsagad av pigan och tjuven Carolina Forsmark. Under turen möter du bland annat gårdsägaren Patron Pehr Pettersson och Albert Teodor Edström, den första läraren på Huddinge skola. 

–  Allt känns väldigt roligt. Det blir en helt annan skådespelarupplevelse med mer publikkontakt, säger Andrea Stahnke Holm som spelar Carolina Forsmark under premiären nu på torsdag. 

Rundturen bygger på ett synopsis, det vill säga att manuset inte innehåller skrivna repliker. Istället byggs berättelsen utifrån en förutbestämd mall samt att skådespelarna möter och interagerar med sina åhörare. På så sätt är det ungdomarna, utifrån synopsis och sina karaktärer, som formar hur berättelsen utvecklas. 

Genrep inför torsdagens premiär. Fotograf: Erik Gudmundson

– De är superduktiga. Jag är med under processen och stödjer och ger feedback, men samtidigt överlåter jag mycket åt dem, säger projektledaren Linnea Haupt.

Idéen till projektet kom ursprungligen från Eliz Lindström. Hon sökte i Stockholms polisregister och kom över Carolina Forsmark – Huddingebo från mitten av 1800-talet- och började bygga en historia på hennes livsöde. Hon bollade sen vidare idén med Linnea Haupt. Forsmark sitter till vardags i Huddinge Kultur- och fritidsförvaltning som är med och finansierar rundvandringen. 

–  Man ska stödja lokala förmågor oavsett kulturyttring och stå för det professionella, men det är samtidigt viktigt att ge plattformar åt unga. Det är också viktigt att bidra till ökad kunskap i lokalhistoria, säger Eliz Lindström. 

Linnea Haupt ser det som chans att att hjälpa ungdomarna och skapa arbetsmöjligheter samt bidra med kultur. 

– Det är väldigt härligt att hjälpa dem få sina första skådespelarerfarenheter, det där första betalda skådepelarjobbet. 

A la Carte crew har redan fått förfrågningar att hålla fler historiska vandringar framöver. Foto: Linnea Haupt

Premiären är nu på torsdag och följs upp med tre rundvandringar fram till den 8 maj.  Biljetterna tog snabbt slut, men man har fått beställningar på fler föreställningar och kommer släppa fler biljetter nu på torsdag. Biljetter finns att köpa på teater á la Cartes hemsida.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami