fredag 19 juli 2024

Debatt om ChatGPT:s framtid på Södertörns högskola

Läs också
Karim Jebari är forskare vid Institutet för framtidsstudier. Foto: Cato Lein

Knäckfrågan för många högskolor idag är hur de ska bemöta den ökade användningen av ChatGPT och på vilket sätt det kan tänkas förändra undervisningen. Den 6 december blir det debatt i frågan på Södertörns högskola.

– Studenters handstilar är skitjobbiga att läsa vid salstentor. Det är som att tyda hieroglyfer, säger Karim Jebari.

Det är inget som han längtar tillbaka till. Karim Jerabi är forskare på Institutet för framtidsstudier och minns sin tid då han undervisade och rättade handskrivna tentor. 

Idag funderar många högskolor på att återinföra salstentor för att komma åt fusken med AI. Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola, talar om att införa digitala examinationer där studenterna skriver på högskolans datorer.

Karim Jebari berättar att han själv tyckte det var roligt att skriva, tänka och fokusera vid tentorna på plats. Det fanns ett värde i det.

Framtiden för AI:s senaste utveckling med textrobotar påminner om när Google kom, enligt Karim Jebari. Han menar att det i grunden handlar om att anpassa sig till en ny verklighet. Kunskaper kring hur man söker på Google var inledningsvis dålig. Det samma gäller för ChatGPT.

– Om man saknar allmänbildning har man inga möjligheter till att ställa rätt frågor och tolka svaren som textrobotar genererar. Oförmågan att skilja mellan fakta och konspirationsteorier blir stor. Två fall av fusk på Södertörn låter lite, tycker Karim Jebari.

Efter paneldebatten blir det rundabordssamtal med publiken.

Paneldeltagare: Professor Anne Kaun (Medie- och kommunikationsvetenskap, Södertörns högskola), Karim Jebari (AI-forskare vid Institutet för framtidsstudier) och professor Anders Burman (Idé- och lärdomshistoria, Södertörns högskola).

Plats: Södertörns högskola
Tid: kl.14.00–16.00
Anmäl dig här

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami