torsdag 30 maj 2024

Den rika konstsamlingen på Södertörns högskola

Läs också
Moas stenar, Claes Hake, 2002, Blickatorget. Foto: Maja Steen Danielsson.

Södertörns högskola i Flemingsberg förknippas inte i första hand med en stor konstsamling. Men för den uppmärksamme är skolan en konstnärlig guldgruva. Här finns över 300 unika verk och ett permanent rum för tillfälliga konstutställningar.   

Den storslagna stenskulpturen Moas stenar utanför huvudentren är bara ett av många konstverk som skolans besökare möter dagligen. 

– Claes Hakes stenskulptur, Fredrik Wretmans bronsrelief i biblioteket och Nina Bondesons väggmålning utanför aulan är några av skolans stationära verk. Därtill har vi över 300 lösa konstverk, varav ett tjugotal kommer från Moderna museets samling, säger Annika Öhrner.  

Annika Öhrner är docent i konstvetenskap och lektor på Södertörns högskola. Hon arbetar i samråd med Statens konstråd med förvaltningen av konsten på skolan. Konstsamlingar på universitet har en lång tradition och konsten har inte slumpartat hamnat där, Öhrner menar att den fyller en funktion.  

– Att erbjuda konst i lärandemiljö är viktigt för den intellektuella utvecklingen, inte bara för konststudenter, utan för alla som vistas i miljön.

Dammen, Fredrik Wretman, 2004, biblioteket på Södertörns högskola. Foto: Maja Steen Danielsson.

Sedan 2022 har Annika Öhrner också hand om Art Space Södertörn, en utställningslokal för tillfälliga konstutställningar, ett projekt som hon själv initierade. 

– Just nu består publiken till största del av personal och studenter, men vi vill vara relevanta för en större publik. Vår målbild är att bli en plats för konst som flera delar av samhället besöker. 

Hur ska ni nå det målet?   

– Genom att visa konst av hög kvalitet. Det är inte en plats för lärare på skolan att ställa ut sin hobbykeramik, skrattar hon.  

Utställningsrummet Art Space Södertörn. Foto: Maja Steen Danielsson.

I regelbundna samtal med skolans konstvetenskapliga institution diskuterar Annika Öhrner samtidskonst med kollegorna. Diskussionen blir viktig för att välja aktuell och relevant konst till Art Space. Hon belyser också vikten av att utställningarna ska vara varierade, både i uttryck och teknik.    

– Utöver att ställa ut varierad konst, gestaltar vi också rummet på olika sätt inför utställningarna, ändrar rummets utformning eller målar om. 

Annika Öhrner understryker Flemingsbergs behov av fler konstnärliga utrymmen, därför fyller Art Space en viktig funktion. 

För den som vill fördjupa sig och läsa mer om utbudet av skolans konst finns Annika Öhrners bok från 2016 Konsten på Södertörns högskola

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami