tisdag 28 maj 2024

UR ARKIVET: ”Det är najs att kunna sätta Visättra på kartan”

Läs också
Mack Beats med hunden Ayla. Foto: Johanna Hansson

Under hösten har Marko Saez beats spelats på bästa sändningstid i TV4. Producenten från Visättra, mer känd som Mack Beats, har gjort musik med stora namn som Ison och Fille, Lazee och Linda Pira. Men helst vill han hitta de nya rösterna.

Mack Beats sitter i HighWon Studio i Årsta och jobbar på ny musik efter ett hektiskt halvår. Sedan årsskiftet har han hunnit bli pappa, jobbat med flera artister och under våren producerade han alla låtar som framförs av Ison och Fille i årets säsong av Så mycket bättre.

– Det känns som en grym utveckling på det vi gjort innan. Efter två album tillsammans blev det här ett nytt steg framåt i karriären. Man vet dessutom att det är över en miljon människor som tittar på det här programmet, så det måste bli bra.

Foto: Johanna Hansson

Från Visättra till Way Out West

Visättra har under de senaste åren gett ifrån sig flera svenska hiphoplöften, bland annat rapduon Mohammed Ali och George ”Gee” Dixon. Men när Marko Saez och hans kompisar började prova sig fram i studion på fritidsgården i Flemingsberg såg det annorlunda ut.

– Det fanns ingen förebild inom musiken då, det var bara vi. Visättra är litet och fritidsgårdarna var ganska tråkiga så vi fick komma på våra egna grejer. Till slut kunde vi sitta själva i studion utan fritidsledare och producenter.

Även om Mack Beats har varit ett namn i branschen under flera år har det inte varit en självklarhet för honom att leva på musiken. Inte förrän i augusti förra året kunde han säga upp sig från sitt andra jobb och satsa fullt ut.

– Musik är den svåraste vägen att tjäna pengar på. Jag har varit realist och gjort det länge bara för att det är kul.

Det var inte förrän han började spela live som han kunde tjäna tillräckligt. När Mohammed Ali släppte Processen kom de i kontakt med ett bokningsbolag och Mack Beats följde med som DJ. När det egna albumet Centrum släpptes 2013 fick han ännu fler spelningar.

– Det blir så mycket roligare att jobba med musik när man får spela den också. När jag fick en spelning på Way Out West bokade jag hotellrum och resa för gaget till alla som ville följa med. Jag ville ha en så fet show som möjligt.


Letar ständigt nya röster

Mack Beats har inga drömmar om att samarbeta med stora, redan etablerade artister utan riktar istället uppmärksamheten mot nästa generation.

– Jag gillar att hitta nya röster och nya talanger. Sådana som inte gjort så mycket musik innan.

En sådan talang är Rosh, som för två år sedan debuterade i en av låtarna på Centrum. Sedan dess har de gjort flera projekt ihop, nu senast hennes första EP Svart Diamant.

– Rosh hittade mig via Facebook. Jag brukar inte lyssna på grejer som folk skickar men av någon anledning gjorde jag det den här gången. Hon har en speciell röst och jag vet ingen i Sverige som låter som hon.

Mack Beats flyttade från Visättra för något år sedan men föräldrarna och alla minnen finns kvar.

– Hela mitt liv är därifrån. Det är nice att kunna sätta Visättra på kartan.

 Johanna Hansson 2015

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami