lördag 25 maj 2024

UR ARKIVET: “Det är viktigt att fler kvinnor vågar ta plats”

Läs också
Qiara Gillfjärd Carvajal har belönats för sitt engagemang och målmedvetenhet. Foto: Privat

För några veckor sedan tog 17-åriga Qiara Gillfjärd Carvajal emot ett av Huddinge kommuns kultur- och fritidspriser. Hon är en ung talang inom den mansdominerade sporten amerikansk fotboll och är en inspirerande förebild med mycket kämparglöd.

Varje år lyfter Huddinge kommun fram personer som de anser bidragit till ett bättre Huddinge. Qiara Gillfjärd Carvajal är en av de som belönats för sitt engagemang. I motiveringen står det bland annat att hon “är en målmedveten och driven person som visar att tjejer kan ta plats i en mansdominerad sport och prestera högt i lagsport där killar och tjejer spelar tillsammans”. Nyligen tog hon emot diplom och blommor på Bergshamra IP som är AIK:s hemmaplan.

Amerikansk fotboll är en ovanlig sport i Sverige. Men Qiara har alltid varit medveten om sportens existens eftersom hennes morbror var aktiv som ung. Själv inledde hon sin karriär våren 2018 och har varit fast sedan dess. Idag går hon på riksidrottsgymnasiet i Uppsala och tränar över tio timmar i veckan.

– Det kändes bara rätt, det insåg jag första kvarten på planen, säger Qiara Gillfjärd Carvajal.

I somras började Qiara i AIK:s damlag – något hon var väldigt exalterad över. Men innan dess spelade hon flera år tillsammans med killar. Det är något som Qiara menar sporrade henne att alltid ge det lilla extra på träningarna. Men hon lyfter fram att det även kunde vara frustrerande, eftersom killarna på senare år började bli fysiskt överlägsna. Nu när hon spelar med damlaget ser det annorlunda ut.

– Det blir teknik mot teknik, snarare än storlek mot storlek, säger Qiara.

På damsidan är det en brist på lag och kvinnors möjligheter inom sporten är begränsade. Qiara förklarar att det inte är lika lätt för kvinnor att leva på amerikansk fotboll som det är för männen. Kvinnorna kan tvingas ha ett sidojobb, medan männen kan tjäna miljoner inom den professionella amerikanska fotbollsligan NFL.

– Vissa har synen att kvinnor inte platsar i den här sporten, säger hon.

Utifrån hennes erfarenheter är det inte så många kvinnor som slutar spela. Problemet är snarare att det inte är så många kvinnor som börjar. Hon menar att många kvinnor inte vet att det är möjligt för dem.

– Det är viktigt att fler kvinnor vågar ta plats, säger Qiara Gillfjärd Carvajal.

Idrottandet tar mycket tid och energi för Qiara. Men hon hoppas att de många träningstimmarna ska leda henne närmare målet – att få börja i landslaget och att spela VM-final någon gång i hennes liv. Tills dess fortsätter hon att vara en inspirerande förebild med mycket kämparglöd.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami