måndag 20 maj 2024

Det här ska du läsa för att tjäna mest pengar

Läs också
På listan på mest välbetalda yrken finns bland annat företagsjurist och speldesigner. Foto: Charlie Forslund

På Södertörns högskola finns många utbildningar man kan gå. Men vilka utbildningar ska man välja för att få ett så välbetalt jobb som möjligt?

De allra flesta utbildningarna på Södertörns högskola leder till jobb med små skillnader i medelinkomst. Majoriteten av jobben har inkomster mellan 38 000 och 44 000 kr i månaden. Det finns däremot möjligheter till jobb med högre medelinkomst. Statistisk från den statistiska centralbyrån visar att spelprogrammet och ekonomiprogrammet leder till högre löner. Högst upp på lönelistan ligger de som läst juridikprogrammet. Bland annat tjänar en företagsjurist 63 300 kronor i snitt. 

— Det finns stora behov på arbetsmarknaden som leder till att vi behöver juridik, företag vill ha mycket juridisk kompetens och bättre koll på regelverk, säger Richard Sannerholm, lektor i juridik på Södertörns högskola.

För nyutbildade jurister väntar en balanserad arbetsmarknad, trots att det finns färre jobb än sökande. För erfarna jurister däremot finns större efterfrågan på många företag och fler jobb än vad det finns kompetens.

Men den höga lönen kommer inte utan arbete.

— Det ställs väldigt höga krav på språket och presentationen. Det krävs mycket förståelse inom juridiken och komplicerade rättsprocesser, säger Richard Sannerholm. Han fortsätter: 

— Det är spännande att få en överblick och kunna fördjupa sig i rätt från både myndigheters och företags sidor.

Som jurist jobbar man som rådgivare och expert när det gäller rättsfrågor. Vanliga arbetsuppgifter är att förhandla, upprätta och granska kontrakt och liknande handlingar.

Bara 40 procent av Sveriges yrkesverksamma jurister jobbar idag med traditionella juristarbeten, som advokat och domare. Majoriteten av jurister ägnar sig åt sådant som organisationsutveckling och ledarskap.

Jobben som ligger i topp (genomsnittslön i månaden, före skatt)
1. Företagsjurist: 63 300 kr

2. Förvaltningsjurist: 55 300 kr

3. Nationalekonom: 47 800 kr

4. Digitala medier/speldesigner: 46 800 kr

5. Spelutvecklare: 46 500 kr

Källa: (Detta enligt senaste lönestatistik från SCB)
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami