söndag 26 maj 2024

“Det skulle vara lätt att hitta en gemenskap”

Läs också
Bild på Christer Malmström. Foto: Johanna Stenlund

Christer Malmström är arkitekten bakom Södertörns högskolas prisbelönta bibliotek. Här berättar han om bland annat uppkomsten av biblioteket och idéen bakom bibliotekets form.

Det började redan för 20 år sedan. Christer Malmström från Malmström Edström arkitekter och ingenjörer ritade Södertörns högskolebibliotek som bidrag till en tävling 2002. Han blev inbjuden av en bekant att medverka som jurymedlem.. 

– Nja det var en fin fråga men jag skulle nog hellre vilja vara med och tävla, svarade Christer Malmström som just hade avslutat högskole- och stadsbiblioteket i Visby

Christer Malmströms vinnande bidrag skulle senare bli högskolans bibliotek. Biblioteksbyggnaden är ca 11 000 kvm stort. Själva biblioteket tar upp ca 6 000 kvm och resterande yta består av ca 700 studieplatser, ett cafe och ett par skrivsalar. 

Det fanns några olika tankar bakom biblioteket. Den ena tanken var att allt skulle finnas nära till hands, därför blev det en kvadratisk byggnad. 

En annan tanke bakom byggnaden var att det skulle skapas en större gemenskap bland studenterna. När han gick arkitektskola fanns det en väldigt speciell gemenskap som ofta inte finns på vanliga högskolor. Att det finns en stor tyst läsesal var en av de viktiga delarna i att skapa en gemenskap. Biblioteket har idag ca 3000 besökare per dag. Folk är där för att studera, låna böcker eller gå till cafeterian. 

När byggnaden stod klar år 2004 blev den nominerad till Kasper Salin-priset, ett prestigefyllt pris som tilldelas svenska arkitekter. Biblioteket vann priset och enligt Christer Malmström var det en stor ära att juryn, som består av erfarna arkitekter, uppskattat det så pass mycket. Han berättar även att han själv också uppskattade det samarbete han hade med bland annat bibliotekets ledning. 

– Mina tankar gick nog så här att det naturligtvis var en bekräftelse från den egna professionen att jag som arkitekt hade nått upp till den kvalitet som ett sånt här pris kräver.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami