måndag 20 maj 2024

Det svänger om Huddinge jazzförening

Läs också
Leon Falk Satchmo Tribute på scen. Foto: Jacob Janouch

Huddinge jazzförening har arrangerat konserter och jazzcafeer sedan år 2011. Idag har de ett hundratal medlemmar, och på föreningens evenemang spelas allt från klassisk till modern jazz. Den 27–28 maj arrangerar föreningen sitt största evenemang, festivalen Huddinge jazz & blues.

På scenen står Leon Falk Satchmo Tribute – ett hyllningsband till Louis Armstrong. Det är svängiga, muntra toner som strömmar från scenen. Och från den sittande publiken syns det många glada miner. 

Som för många andra kulturföreningar har covid-19-pandemin fört motgångar med sig för Huddinge jazzförening. Men nu går det äntligen att arrangera konserter och samlingar igen. Det är någonting som både publiken och musikanterna uppskattar.

– Det är kul. Vi älskar den här musiken. Att få spela den och se folk som gillar det, det är en känsla som man har saknat under pandemin, säger Leon Falk, kapellmästare, trombonist och sångare i Leon Falk Satchmo Tribute.

Med tanke på den stora uppslutningen, känns det som att det är någonting som även publiken har saknat.

– Det behövs livemusik, och de gör det bra i sådana här föreningar, att hålla det levande, säger Leon Falk.

Två andra som är glada att det går att arrangera evenamang igen är Karin Lundmark, föreningens ordförande, och Alice Öhman, styrelsemedlem. De har båda två varit med i föreningen sedan den grundades 2011. 

– Det känns jätteroligt. Äntligen. Vi har märkt nu efter pandemin att folk börjar komma tillbaka, säger Karin Lundmark.

Till höger: Karin Lundmark, ordförande. Till vänster: Alice Öhman, styrelsemedlem. Foto: Jacob Janouch

En av föreningens största utmaningar är att locka den unga publiken. Karin och Alice tror att många unga väljer att åka in till staden för att gå på jazzklubb i stället för att komma på föreningens evenemang. Men det vill de gärna ändra på. 

– Det är någonting som vi pratar om på varje styrelsemöte. Vi har ett jobb att göra där, säger Karin Lundmark.

Ett evenemang som lockar folk i alla åldersgrupper, och inte bara från Huddinge, är den årliga jazzfestivalen som föreningen arrangerar. Två år i rad har de varit tvungna att ställa in. Men i år blir det av och förväntningarna är höga.

– Det kommer att bli väldigt bra. Det brukar bli succé varje år, säger Karin Lundmark.

Huddinge Jazz & blues arrangeras i Sjödalsparken den 27–28 maj. Programmet kommer att släppas inom kort. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami